Őrült uralkodók

Tényleg elbírhatott 70 ezer állatot Noé bárkája

2014. április 4. 13:32

A Leicesteri Egyetem diákjainak számításai szerint Noé bárkája akár 70 ezer állatot is elbírhatott, ha valóban úgy építették meg, ahogy az a Bibliában olvasható.


Bár a kutatók azt nem tudták megmondani, hogy az összes élőlény felfért-e az özönvízmondában szereplő bárkára, a Teremtés könyvének leírása alapján végzett kalkulációjuk szerint a csónak elbírta volna a 70 ezer állatot - olvasható az egyetem fizikai tanszéke által kiadott Journal of Physics Special Topics című lapban.

A Teremtés könyve szerint Isten így szólt Noéhoz: "Elhatároztam, hogy elpusztítok minden lényt a földön, mivel a föld az emberek miatt megtelt gonoszsággal. Ezért eltörlöm őket a föld színéről. Építs magadnak bárkát fenyőfából s nádfonatból, kívül és belül kend be szurokkal. Így kell építened: 300 könyök legyen a bárka hossza, 50 könyök a szélessége és 30 könyök a magassága." (Ter 6:13-15)

A leicesteri hallgatók átlagolták az egyiptomi és héber könyök mértékegységet, így jött ki a 48,2 centiméter, ami alapján Noé bárkája 144 méter hosszú lehetett. A kutatók ezt követően megnézték az állatok átlagos tömegét, összevetették Arkhimédész törvényével, és arra a következtetésre jutottak, hogy a bárka nem süllyedne el. (Az ókori görög tudós, Arkhimédész által a vízkiszorításról megalkotott törvény szerint minden vízbe mártott test a súlyából annyit veszt, amennyi az általa kiszorított víz súlya.)

A korábbi kutatások szerint nagyjából 35 ezer állatfajt (a Biblia szerint minden állatból kettőt-kettőt) kellett megmentenie az özönvíz elől Noénak. A hallgatók a bibiliai góferfát a ciprussal helyettesítették számításaik során, a Biblia-kutatók ugyanis továbbra sem tudják megmondani, hogy az pontosan mi lehetett - egyesek szerint Noé egyszerű deszkából építhette meg hatalmas bárkáját.

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!