2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Árpád-kori malomjátékot mutattak be

2014. március 20. 09:59 MTI

A 11. század végéről származó, a Hódmezővásárhelyhez közeli Gorzsán végzett ásatások során talált malomjátékot mutattak be az érdeklődőknek a Tornyai-múzeum régészeti előadássorozatán szerdán.

2009-ben a Szegedi Tudományegyetem régészeti tanszéke Hódmezővásárhely-Gorzsa X. homokbánya területén megelőző feltárást végzett Wolf Mária régész vezetésével. Az ásatás váratlan eredménye volt, hogy a lelőhely bizonyos területeken több rétegű volt, az Árpád- és késő középkori objektumok is több szintben kerültek elő, vagyis a települést hosszú időn keresztül lakták. Az egykor népes Gorzsa falu emlékét ma már csak a helynév, illetve az ásatáson előkerült gazdag tárgyi anyag őrzi.

A település hosszú életének bizonyítéka a mintegy 1500 lelet, amelyet sikerrel bontottak ki a régészek. A nagy tömegű kerámiaanyag és állatcsont mellett a 12-16. század közötti időszakból származó pénzérmék is előkerültek, az ásatás kiemelkedő jelentőségű lelete pedig egy bronz pecsétnyomó, melynek előlapján gótikus kisbetűs köriratban Szűz Mária látható a gyermek Jézussal.

Az ásatás legérdekesebb objektum az, a 11. század második felére, a 12. század elejére keltezhető ház volt, amelynek padlójába két malomábrát karcoltak. A malomábra az emberiség legősibb, egyetemes szimbólumai közé tartozik. Szimbolikus jelentőségét hosszú időn át megőrizte, de játék funkciója már az ókorban elterjedt.

Wolf Mária elmondta, a gorzsaihoz hasonló, ház padlójába karcolt, Árpád- és késő középkori malomábra eddig nem került elő. A lelet bizonyítja, hogy a 11-12. század fordulóján a malomjáték már a köznép körében is kedvelt volt. A jobb állapotban megmaradt malomjátékot részben már a helyszínen konzerválták, vegyszerrel átitatták a felszínét, majd kiemelték, és restaurálták, így eredeti formájában bemutatható közölte a szakember.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár