2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Restaurálják Leonardo ismeretlen nőről készült portréját 

2014. január 21. 09:35 MTI

Restaurálja Leonardo da Vinci ismeretlen nőről készült híres portréját a Louvre, amely szerint a beavatkozás pusztán esztétikai okok miatt vált szükségessé.

A világhírű párizsi múzeum hangsúlyozta, hogy a La belle ferronniere című festménnyel nincsenek komolyabb gondok, a sárgás elszíneződéseket azonban el kell tüntetni. A Louvre nem közölte, hogy mikor kezdi meg a több száz éves kép restaurálását.

Az intézmény ezzel az itáliai mester újabb művét újítja fel. A Louvre nemrég a művész Szent Anna című festményét restaurálta az eljárást övező heves viták közepette, a szakembereket végül kielégítő eredménnyel - emlékeztetett a Le Figaro című újság.

Leonardo da Vinci ismeretlen nőt ábrázoló portréja mind a mai napig rejtély a művészettörténészek számára. Több elmélet is létezik arról, hogy ki látható az 1495 és 1499 között készült festményen: egyesek szerint Lucrezia Crivelli, mások szerint Cecilia Galleriani. Mindketten Milánó hercegének, Ludovico Sforzának a szeretői voltak. Elképzelhető azonban, hogy Leonardo a herceg feleségét, Beatrice d'Estét festette meg.

Leonardo festményét 1642-ben említették először - mégpedig egy mantovai hercegnő portréjaként - a fontainebleau-i kastély katalógusában. (Ha a portré esetleg Béatrice d'Estét ábrázolja, esetében helyes ez az elnevezés, mert a D'Este család mantovai volt.) A mester feljegyzései és kéziratai között azonban semmilyen utalás nem volt a jelzetlen és dátum nélküli képről, de az ő esetében ez gyakorta előfordult. A kép címe valószínűleg tévedésből ered: egy másik művel keverhették össze.

Ugyancsak a fontainebleau-i katalógus magában foglalt egy másik, ismeretlen eredetű portrét is I. Ferenc francia király La belle ferronniere-ként emlegetett szeretőjéről, aki talán a felesége vagy a lánya volt egy vaskereskedőnek (franciául ferronnier), de az is lehet, hogy egy bizonyos Féron vagy La Ferron nevű ügyvéd hitvese volt.

A két képet a 18. században keverték össze, azóta Leonardo alkotását emlegetik a La belle ferronniere néven. A tévedést minden bizonnyal a képen látható nő fején viselt ékszer okozta, amelyet a király szeretője után ferronniere-nek hívtak már a 16. században is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár