2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eltűnt Leonardo-festmény került elő Svájcban?

2013. október 4. 13:19 MTI

Ötszáz év után egy svájci páncélszekrényből került elő az Isabella d'Este mantovai hercegnő arcképét ábrázoló festmény, amely a Corriere della Sera olasz napilap pénteki magazinkiadása szerint eredeti Leonardo-alkotás.

A megtalált Leonardo című beszámoló az újság kulturális mellékletében, a Settében olvasható, a cikk a kép története mellett az eredetiségét bizonyító vizsgálatok eredményeit is közölte.

A 61x46,5 centiméteres, vászonra festett olajfestményt a művészettörténészek elveszettnek hitték, sokan azt is kétségbe vonták, hogy Leonardo valaha megfestette a portrét. A képen az arcát balra fordító Isabella d'Este (1474-1539) profilja látszik, fején koronával, kezében jogarként tartott pálmalevéllel.

Az alkotás egy olasz gyűjtő tulajdona, akinek a nevét nem közölték, a festmény a beszámoló szerint jelenleg is egy svájci páncélszekrényben van. A Sette megfogalmazása szerint a festmény létezését tulajdonosa hozzájárulása nélkül hozták nyilvánosságra azzal a céllal, hogy a Leonardo-kép végre múzeumba kerüljön és látható legyen.

A festményt Carlo Pedretti Leonardo-tudós, a Los Angeles-i Hammer Museum Leonardo-kutatóközpontjának igazgatója kutatta fel és hitelesítette. Mint elmondta, a vásznon és a festményen végzett szövet- és pigmentvizsgálatok, valamint a C14 radiokarbon-vizsgálat is megerősítette: eredeti Leonardóról van szó.

A festő (1452-1519) és a hercegnő 1499-ben Mantovában találkozott, amikor a művész a franciák által elfoglalt Milánóból Francesco Gonzaga mantovai herceg udvarába menekült. Gonzaga feleségéről, Isabelláról Leonardo Mantovában rajzot készített, ezt a párizsi Louvre őrzi. A festmény 1514-ben Rómában született, amikor Leonardo és Isabella is X. Leó pápa és testvére, Giuliano de Medici vendége volt. A festménynek ezután nyoma veszett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár