2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Öt röhejes régészeti átverés

2013. december 3. 12:32

Az Indiana Jones, az Elveszett ereklyék fosztogatói vagy például a Múmia-filmeken felnövő nemzedék szívébe a tévéképernyőkön át költözött be a kalandos, fordulatokkal és veszélyekkel teli régészet iránti szeretet. Manapság egyre többet olvashatunk különleges ereklyék felfedezéséről, ám fel sem merül bennünk, hogy a legtöbbjük légből kapott fantáziaszülemény. A múltban sem volt ez másként.

Drake kaliforniai útja

Valamikor 1579-ben Sir Francis Drake angol admirális földkörüli útja során Kaliforniához ért, és partra szállva letűzte az angol zászlót, kinyilvánítva ezzel, hogy a nyugat-amerikai föld ezentúl angol tulajdonnak, Erzsébet királynő személyes birtokának számít. Ez a különös "történelmi tény" legendaként keringett a tudós berkekben, hiszen kézzel fogható bizonyítékot nem találtak. Ekkor lépett a színre Eugene Bolton, a Berkeley Egyetem - az alkoholt nem éppen megvető - professzora, aki megszállottjává vált annak a mítosznak, hogy Drake kapitány egy sárgarézlemezt is veretett, amely bizonyítékként szolgált a kérdésben. 1936-ban ugyanis a kaliforniai sárból előkerült egy réztáblácska, amelyről bebizonyította a kaliforniai szakértő, hogy a lelet az angolok 16. századi nyugat-amerikai jelenlétéről tanúskodik.

Az 1953-ban elhunyt Bolton már nem érhette meg azt a pillanatot, amikor a felfedezés után 40 évvel egy újabb vizsgálat kiderítette, hogy a Drake-lemez egy hamisítvány, s csak egy kegyetlen tréfa volt a megszállott professzor tudós barátaitól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár