2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kennedy hidegháborús bunkere

2013. november 27. 08:52

Az ütött-kopott, Florida partjaitól nem messze, egy mesterséges szigetre épült acélbunker igazi hidegháborús mementó, s azt a korszakot idézi fel, amikor szinte elérhető közelségbe került az atomháború az Egyesült Államok és a Szovjetunió között. Az óvóhely ma már múzeumként üzemel.

Kennedy titkos bunkere a 320 ezer négyzetméter területű, az 1918-as kotrási munkálatok nyomán a Palm Beach-i Lake Worth Inlet torkolatánál létrehozott Peanut Islandre épült. Az eredetileg Inlet Islandnek nevezett, később a tervezett földimogyoróolaj-szállítás nyomán Peanutre keresztett földdarab ma igazi turistalátványosság.

A bunkert kevesebb mint két hét alatt az amerikai Haditengerészet egyik műszaki zászlóalja, a SeaBee építette meg néhány száz méterre az amerikai parti őrség állomásától. A bunkert hullámlemez-csöveken keresztül lehetett megközelíteni, ennek végén jobbra az elektromos áram termeléséért felelős dízelüzemű generátor volt. Egy közvetlen találatot nem viselt volna el, a bunker csupán arra szolgált, hogy a hajó vagy tengeralattjáró odaérkezéséig védje az elnököt és kísérőit az esetleges atomtámadás nyomán fellépő sugárzástól.

Az elnök gyakran töltötte a teleket Palm Beachen, egészen pontosan a Winter White House-on, amitől egy kőhajításnyira volt a titkos, a dokumentumokban "Detachment Hotel"-ként emlegetett, fák között megbújt bunker. Amely minden igényt kielégített: 15 priccs, egy elnöki dolgozóasztal, egy konferenciaasztal és - Kennedy hátfájását csillapítandó - egy hintaszék is került a rusztikus belsejű építménybe. A vízzel, élelemmel és sugárzásvédő felszereléssel ellátott hely egyszerre harminc embert, az egész Kennedy-családot és a legfelső politikai vezetés tagjait tudta fogadni és védeni harminc napon át egy esetleges nukleáris támadás esetén. Könnyen megközelíthető volt, a Winter White House-tól mindössze öt percre épült meg.

Az elnök meggyilkolása után a bunkert elhagyták és bezárták, az amerikai kormány pedig csak 1974-ben ismerte el az építmény létezését, igaz, ez gyakorlatilag nyílt titok volt a Palm Beach-iek előtt - akik bár magát az elnököt nem láthatták, a folyamatosan a közelben ólálkodó elnöki yacht jelenlétéből következhettek a sziget jelentőségére. Miután a kilencvenes években elkezdték megtisztítani, 1999-ben a nagyközönség számára is megnyitották a bunkert, s ma már múzeum, a Palm Beach Maritime Museum van a helyén.

A múzeum létrehozói eredeti állapotában kívánják restaurálni az épületet, amelyet évente 12 ezer turista keres fel, ám pénzt sem a szövetségi kormánytól, sem a Kennedy-család még élő tagjaitól nem kapnak. Még Robert F. Kennedy özvegyétől, Ethel Kennedytől sem, pedig ő unokáival minden évben felkeresi a szebb napokat látott hidegháborús épületet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár