2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Művészeti pályázat a madéfalvi vérengzés 250. évfordulójára

2013. október 8. 17:58 MTI

Hivatásos képzőművészeknek hirdetett pályázatot a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi fiókintézménye és a székelyföldi Madéfalva (Siculeni) polgármesteri hivatala a madéfalvi vérengzés által ihletett műalkotások elkészítésére, a tragikus történelmi esemény közelgő 250. évfordulója alkalmából.


A pályázati felhívás szerint az év végéig lehet újonnan elkészített munkákkal pályázni klasszikus műfajokban (festészet, grafika, szobrászat), valamint kortárs médiumok (fotó, film, videó, egyéb) kategóriájában.

"A pályázat célja olyan klasszikus és kortárs művészeti eszközökkel létrehozott műalkotások megszületésének serkentése, amelyek személyes és közösségi, szimbolikus vagy konkrét, kérdésfeltevő, illetve értelmező módon fogalmazzák újra, és helyezik el a tragikus madéfalvi történelmi eseményt a 21. századi kollektív nemzeti emlékezetben" - áll a felhívásban.

A beérkezett pályamunkákat képzőművészekből, művészettörténészekből és a pályázatot kiíró intézmények egy-egy képviselőjéből álló tizenegy tagú bizottság bírálja el. Mindkét kategória nyertes művét ezer euró (300 ezer forint) értékű díjjal jutalmazzák. A bíráló bizottság által kiválasztott műveket először Madéfalván állítják ki 2014 januárjában, majd az év hátralévő részében más erdélyi és magyarországi kiállítóhelyeken is bemutatják.

Az 1764. január 7-i madéfalvi vérengzés siculitidium (székelygyilkosság), illetve madéfalvi veszedelem néven ivódott be a köztudatba. Mária Terézia uralkodása idején Siskovics József altábornagy parancsára a császári sereg váratlanul rátámadt a kiváltságaik megszüntetése ellen tiltakozó Madéfalván gyülekező székelyekre. A támadásban mintegy 400 ember halt meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár