2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Kullancs nyomait fedezték fel egy egyiptomi kutyamúmián

2013. szeptember 24. 12:58 MTI

Kullancs nyomait fedezték fel egy kutyamúmián francia kutatók egyiptomi ásatásaikon, ez az első régészeti bizonyíték az állatok bőrébe-szőrébe kapaszkodó élősködők, az úgynevezett ektoparaziták korábbi létezésére. A lelet segíthet kideríteni, honnan eredtek és hogy terjedtek el az élősködők által terjesztett betegségek, a paraziták hogy fejlődtek együtt evolúciójuk során az emberrel és az állatokkal.


Francia régészek a 2010-2012-es, El Deir melletti ásatásokon tanulmányozták mumifikált kutyák százait, amikor a paraziták fertőzte kiskutyára akadtak - számolt be a Live Science tudományos-ismeretterjesztő portál a International Journal of Paleopathology című szaklapban ismertetett kutatásról. "Noha az állatok bőrén élősködő parazitákról és az általuk terjesztett betegségekről ókori görög és római szerzők is beszámoltak, régészeti leletek máig nem bizonyították a létüket" - közölte Jean-Bernard Huchet, a párizsi Természettudományi Múzeum ősrovartan-kutatója.

Kutyák élősködőiről tesz említést többek közt Homérosz, Arisztotelész, az idősebb Plinius, és egy hiénaszerű állat i. e. 15. századi egyiptomi síron látható festményén tűnik fel valószínűleg az első ismert kullancsábrázolás. Az állatok bőrébe-szőrébe kapaszkodó élősködők, az úgynevezett ektoparaziták régészeti bizonyítékai azonban eddig hiányoztak. A kullancsos kutya múmiáját egy i. e. 3. század végén épült római erőd körüli sírok egyikében fedezték fel. A fontosabb sírokat az i. e. 4. és az i. sz. 4. század közé eső időszakban építették, és számos múmia rossz állapota ellenére régészeti aranybányaként tartják őket számon.

A Strasbourgi Egyetem Francoise Dunand és Roger Lichtenberg vezette kutatócsoportja több mint négyszáz kutyamúmia között bukkant rá a fertőzött állat maradványaira. "A feltárt kutyamúmiák százai közül sokból csak a csontváz maradt, mások még mindig be voltak tekercselve, többségüket azonban a súlyosan megrongálták a sírrablók" - magyarázta Huchet. A fertőzött állat múmiáján 61 barna kullancs maradt fenn, amelyek a jobb fülében bújtak meg. Ezek a rovarok - számos súlyos, sokszor halálos betegség hordozói - a házi kedvencek egész világon elterjedt élősködői.

Ugyanennek a kiskutyának a szőrében kullancslégy maradványait is felfedezték, ám a kutatók szerint a fiatal állatot a kullancsok által terjesztett, vörös vérsejtjeit elpusztító, halálos babézia ölte meg. A légylárvák megkeményedett bőrének a maradványai arra utalnak, hogy az elhullott kutya tetemén kétféle dongólégy is megtelepedett, mielőtt mumifikálták volna. Az ókori egyiptomiak gyakran temették el kutya, macska és a hosszú lábú gázlómadár, az íbisz mumifikált holttestét. Az El Deir-i ásatások kutyamúmiái minden bizonnyal egy sakálfejű egyiptomi istennek, Anubisznak tett áldozati ajándékok voltak.

"Az egyiptomiak sokféle okból mumifikálták az állatokat: élelemnek vagy házi kedvencnek szánhatták őket a túlvilági életre. Ám mindenek előtt isteni eszmék megtestesülésének, tehát az istenségeikkel kapcsolatos élőlényeknek tartották őket" - közölte Cecile Callou, a párizsi Természettudományi Múzeum ősállatkutatója. Az El Deir-i kutyamúmiákkal kapcsolatban sok kérdés vár még válaszra: honnan jöhettek, háziasított, gazdás állatok voltak-e, hogyan pusztultak el. Callou elmondta, hogy az ókori Egyiptomban a macskákat áldozati célokra, farmokon tenyészették, kérdés, hogy vajon ugyanígy tartották a kutyákat is?

A francia kutatók remélik, további vizsgálataik választ adnak a kérdésekre. "Legfőbb gondunk, hogy Egyiptomból tilos kivinni bármiféle régészeti mintát, még apró bőr- vagy szőrdarabkát sem, ezért először kiviteli engedélyt kell szereznünk, hogy a párizsi laborban DNS-vizsgálatokat végezhessünk" - tette hozzá Huchet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár