2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ősi sziklaábrázolás mutathatja az első partraszállást Ausztráliában

2013. augusztus 5. 15:44

Ausztrália északi részén egy ősi sziklaábrázolást találtak a kutatók, amely sokak szerint a kontinensre érkező első hajósokat ábrázolhatja. Az újabb elméletek szerint ezek az utazók nem európaiak, hanem valószínűleg arabok lehettek.

Az alkotások hajókat ábrázolnak, amelyekkel a hollandok 17. század eleji, ismert megjelenése előtt érkezhettek utazók a távoli kontinensre. Az hajósok sapkát és nadrágot hordanak a rajzokon. Az Ausztrál Földrajzi Társaság által támogatott hétnapos expedíció a Wessel-szigeteket szemelte ki célpontként, ahol 1944-ben öt darab afrikai rézérmét talált az Ausztrál Légierő egyik katonája.

Az Indiana Egyetem ausztrál antropológusa, Ian McIntosh által vezetett kutatócsapat a sziget barlangjaiban dolgozott, amikor bálna-, kígyó- és halábrázolások között, több évszázados, egyelőre még datálatlan barlangrajzokat találtak, amelyeken fehér, nadrágba öltözött emberek, valamint különböző méretű hajók láthatók. Mike Owen, az expedíció másik vezetője szerint a felfedezés igen sokrétű, legérdekesebb része az, ahol egy propeller által hajtott gőzhajóhoz hasonló jármű látható. (A "propeller" a felső kép bal alsó sarkában kivehető.) Hozzátette, még senki sem számolt be olyan barlangi alkotásról, amely egy „propelleres hajót” ábrázolt.

A sziklarajzok, valamint az ősi afrikai királyságból, Kilwából származó érmék együttesen arra engednek következtetni, hogy Észak-Ausztráliát 1606 előtt is, amikor Willem Jansz holland felfedező első európaiként elérte a kontinens partjait, meglátogathatta néhány tengerész.

A kutatócsoport egy fadarabkát is talált a barlangok közelében, amelyről úgy vélik, hogy egy vitorlás hajó fedélzetéről származhat. Habár még ennek a leletnek az életkorát sem tudták kivizsgálni, a fadarab alátámaszthatja azt a korábbi elméletet, hogy egy hajótörés során a víz moshatta partra a kincseket.

Tim Stone, a csoport egyik kutatója úgy véli, az érmék egy arab hajóról származhatnak, ahhoz hasonlóról, mint amelyet Szumátránál találtak 1998-ban. Azonban a tudós egy másik alternatívát is felvillantott: elképzelhető, hogy az érmék egy portugál hajó rakományából valók, a nyugat-európaiak pedig azután léptek kapcsolatba Ausztrália északi részének őslakosaival, miután 1505-ben leigázták a Kilwa Királyságot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár