2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Megelőzték Cook kapitányt?

2013. július 1. 18:07

Egy 1600-as évekből származó, rejtélyes eredetű koponyára bukkantak Kelet-Ausztráliában; a lelet valószínűleg magángyűjtemény részeként kerülhetett a déli kontinensre, de nem kizárt, hogy egy olyan férfié volt, aki a keleti partvidéket feltérképező James Cook előtt járt a területen.


Szénizotópos vizsgálatok szerint a koponya egy europid férfié, s „80 százalék az esélye”, hogy az 1600-as évekből származik, tehát jóval korábbról, minthogy James Cook (1728-1779) elérte a déli kontinens keleti partjait. A vizsgálatokat a helyi rendőrkapitányság rendelte el, miután 2011-ben koponyát találtak Taree városában, Sydneytől 350 kilométerre, a Manning folyó közelében. Érdekes módon azonban egyéb csontmaradvány nem került elő.

Stewart Fallon, az Ausztrál Nemzeti Egyetem radiokarbonos vizsgálatokra specializálódott szakértője „lenyűgözőnek” nevezte a felfedezést, a vizsgálatok ugyanis azt mutatják, hogy a férfi a 17. század közepén, vagy az 1700-as évek végén élt, de inkább az előbbi valószínű.

A szakértők szerint a vizsgálat eredménye nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki megelőzte volna Cook kapitányt. Adam Ford régész szerint a koponya egy magángyűjtemény darabjaként került Ausztrália keleti felébe; úgy vélekedett, hogy mielőtt átírnánk Ausztrália történelmét, érdemes alaposan szemügyre venni a koponya megtalálásának körülményeit, tudva például azt, hogy a 19. században nagy népszerűségnek örvendtek az ilyen leletek a gyűjtők körében.


A holland felfedezők a 17. század elején érték el Ausztrália nyugati és északi felét, de az angol Cook volt az első fehér, aki először felfedezte a kontinens keleti részét. Cook felderítette és meglepően pontosan feltérképezte Új-Zéland kettős szigetét, majd Ausztrália közel 2000 kilométeres keleti partvonalát, beleértve az általa elnevezett York-fokot is, majd a Torres-szoroson kijutott a nyílt Arafura-tengerre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár