2020. tavasz: Halálos tudomány

Megkövetik a 300 éve kivégzett boszorkányokat

2013. június 19. 12:09

A brit Munkáspárt egyik képviselője is támogatja azt az online petíciót, amelyben az aláírók arra kérik a kormányt, hogy kérjen bocsánatot a három, 330 évvel ezelőtt élt "boszorkány" felakasztásáért.


Internetes kampányt indítottak Nagy-Britanniában a közelmúltban azért, hogy a brit kormány végre hivatalosan is bocsánatot kérjen a három évszázaddal kivégzett bidefordi boszorkányok miatt. A kezdeményezést támogatásáról biztosította Ben Bradshaw munkáspárti képviselő; a kivégzések a honatya városában, Exeterben zajlottak.

„Úgy gondolom, a legtöbb ember belátja, hogy ezeket az asszonyokat nem azért akasztották fel, mert boszorkányok lettek volna, vagy megszállta őket a gonosz, hanem mert furcsák, bátrak és akaratosak voltak, s talán mentális problémáik lehettek” – így Bradshaw.

A három bidefordi hölgyet: Temperance Lloydot, Susannah Edwards-t és Mary Trembles-t 1682. augusztus 25-én végezték ki a délnyugat-angliai település börtönében kósza szóbeszédek alapján. Az esküdtszék kételkedett hármójuk bűnösségében, de amikor a feldühödött csőcselék a bírók ellen fordult, kimondták a halálos ítéletet, amelynek jogalapját az 1604-es, I. Jakab által hozott boszorkányellenes törvény jelentette.

A bocsánatkérést követelő kampány – amely azt állítja, hogy a három elítéltet elmebajuk miatt végezték ki – élére Christine Nash írónő állt; az internetes petíciót eddig 364-en írták alá és augusztus 24-ig tart.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!