2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Honnan jöttek a zarándok atyák?

2013. április 30. 16:21

Összekapott egymással Plymouth és Essex: a kelet-angliai megye elöljárói azt állítják, hogy a zarándok atyák nevével összeforrt város „eltérítette” a puritánokat szállító hajót, az Újvilág partjait 1620-ban elérő Mayflowert. Az essexi Harwich a közelgő jubileum előtt egészpályás letámadást indított a szerinte őt megillető dicsőség visszaszerzése érdekében.

A Mayflower utasai voltak az első európai letelepedők Új-Angliában. A Zarándok Atyák (Pilgrim Fathers) azok az anglikán egyház eszméivel egyet nem értő puritán telepesek, akik a Mayflower hajón 1620-ban Angliából Amerikába érkeztek, s létrehozták a Plymouth nevű telepet az új-angliai Massachusetts-ben. Ezt a százfős csoportot nem védte királyi charta vagy kiküldött kormányzó: az üldözött puritánok maguk írták meg telepük alapító okiratát (Mayflower Compact), amely az első írott angol alkotmányos dokumentumok egyike volt.

Bár hűséget fogadtak benne az angol uralkodónak, szabályaikat – a görög városállamok módjára – a polgárok teljes gyülekezete alkotta, s maguk közül választottak kormányzót is, aki tisztségét attól fogva 35 éven át viselte. A Stuart uralkodóknak nem volt lehetőségük vagy éppen katonai eszközük akaratuk érvényesítésére, s a többnyire szabad közösségek gomba módra szaporodtak az új kontinensen a 17. század első felében.

Az essexi Harwich kikötővárosa most visszavenné a dicsőséget Plymouth-tól, mondván, a hajó legénysége Essex megyéből származott, West Country (a délnyugat-angliai földrajzi egység része a zarándokokról ismertté vált Plymouth) pedig csak a véletlennek köszönheti, hogy a Mayflower éppen ott kötött ki egy rövid időre. A harwinchiak szerint a legendás árbocos is a kikötőben készült, és a hajó kapitánya szintén az essexi település szülöttje volt.

A Harwich Mayflower Project máris bejelentette, hogy a Mayflower történelmi útjának 400. évfordulójára elkészítik a hajó életnagyságú replikáját (az eredeti hossza becslések szerint 90–110 láb, azaz 27–34 méter, szélessége pedig 7,5 méter volt), amellyel 2020-ban újra átszelnék az Atlanti-óceánt. A szervezők szerint azonban csigalassan halad a projektre szánt 2,5 millió dollár összekalapozása, mivel nehéz megtörni Plymouth „monopóliumát”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár