2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tiziano-kiállítás nyílt Rómában

2013. március 5. 16:18 MTI

A velencei reneszánsz festészet mesterének, Tiziano Vecelliónak negyven alkotása látható a Rómában kedden nyílt kiállításon, amelyre a világ legnagyobb múzeumaiból gyűjtötték össze a művész alkotásait.

A Tiziano című kiállítás az itáliai és európai festészet 16. századi aranykorszakát mutatja be a Quirinale római elnöki palota egykori istállóiból lett kiállítótermekben. Az olasz, európai és tengeren túli múzeumokból érkezett festmények a "reneszánsz zseni" munkásságát kísérik végig - írta az olasz sajtó arra emlékeztetve, hogy a legutolsó Tiziano-retrospektívet Olaszországban 1935-ben Velencében rendezték.

A június 16-ig látható római kiállítás ugyanakkora teret szentel Tiziano szakrális és profán témájú festményeinek: a madridi Prado adta kölcsön a Krisztus sírbatétele (1559) című képet, és ugyaninnen jött Tiziano időskori önarcképe is (1565-66). A legtöbbet utánzott Tiziano-festményként ismert Flora (1517) a firenzei Uffizi-képtárból érkezett, az egyik leghíresebb műnek tartott Férfi kesztyűvel (1524-25) pedig a párizsi Louvre-ból, mely a Napkirály, XIV. Lajos magángyűjteményének része volt.

Kiállították a firenzei Pitti-palota gyűjteményéből érkezett Koncert (1511) című festményt is, amelyet sokáig Giorgionénak tulajdonítottak. Az 1480-ban, a mai venetói Pieve di Cadoréban született Tiziano Velencében élte le életét, itt nyitott festőműhelyt, itt vált a Serenissima köztársaságának hivatalos és kedvelt festőjévé. Velencében halt meg pestisben, 1576-ban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár