2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világkörüli útra indul a Lascaux III. kiállítás

2013. január 11. 12:16

Nagy sikerrel zárult a napokban Bordeaux-ban a Lascaux III. kiállítás, amely a dél-franciaországi Dordogne megyében található híres őskori barlangnak a nagyközönség számára eddig ismeretlen falfestményeit mutatja be. A kiállítás most "világkörüli útra" indul, első állomása Észak-Amerika lesz.

Három hónap alatt a Lascaux III-nak Bordeaux-ban 102 ezer látogatója volt, 40 százalékkal több a vártnál. A 14 konténert megtöltő kiállítási anyag rövidesen útnak indul a chicagói Field Múzeumba, ahol március 19-től szeptemberig lesz látható, majd Houston, Montreal és Denver következik. Előrehaladott tárgyalások folynak San Franciscóval is, mondta el a kiállítás igazgatója, Olivier Retout. A turné várhatóan 2015 végén fejeződik be.

Nem kizárt, hogy a kiállítás idővel visszatér Franciaországba, ahol a felújítás befejezése után a párizsi Chaillot-palotában lévő Embertani Múzeumban helyezik el, de előbb várhatóan Ázsiában és Óceániában mutatják be, ahol több jelentkező város is van már. Az igazgató szerint a Lascaux III. kiállítás ötletével és a barlang "világkörüli utaztatásával" annak a közönségnek akartak a kedvére járni, amely nem tud Dordogne-ba ellátogatni.

Az "őstörténet Sixtus-kápolnájának" tartott, 17 ezer éves barlangot 1940-ben fedezték fel, és 1960 óta zárva van a nagyközönség előtt. Évente 250 ezren látogatják azonban az eredeti közelében felépített Lascaux II-t, ahol a barlang egyes részeinek pontos másolata látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár