2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálhatták Kleopátra meggyilkolt testvérét

2013. február 28. 09:25

Sikerült azonosítani Kleopátra meggyilkolt testvérét - állítja egy osztrák régész. Az efesi Artemisz-templom lépcsőjénél kivégzett IV. Arszinoé XII. Ptolemaiosz Aulétész és V. Kleopátra negyedik gyermeke volt, a legfiatalabb testvére VII. Kleopátrának.

Hilke Thur, az Osztrák Tudományos Akadémia régésze szerint a ma Törökországban található ókori görög város, Epheszosz (Efes) területén fellelt csontok IV. Arszinoéhoz, Kleopátra egyiptomi királynő meggyilkolt testvéréhez tartoznak. Sokan azonban máris vitába szálltak Thurral, mondván, a rendelkezésre álló bizonyítékok nem elegendőek ahhoz, hogy minden kétségét eloszlassanak az azonosítást illetően.

Thur közölte: az efesi leleteken már elvégezték a DNS-vizsgálatokat, azonban mivel a kétezer éves csontok túl sokszor vándoroltak egyik helyről a másikra, nem sikerült szennyezetlen eredményeket produkálni. „Nem hozta meg azokat az eredményeket, amit vártunk” – nyilatkozta a kutatónő a Charlotte News-Observernek.

IV. Arszinoé (i.e. 68/67-i.e. 41) XII. Ptolemaiosz Aulétész és V. Kleopátra negyedik gyermeke volt, a legfiatalabb testvére (esetleg féltestvére) VII. Kleopátrának. Amikor i. e. 51 márciusában apjuk meghalt, Egyiptom vezetését XIII. Ptolemaiosznak és Kleopátrának, mint társuralkodóknak hagyta, de Ptolemaiosz hamarosan megfosztotta trónjától Kleopátrát, és arra kényszerítette, hogy elmeneküljön Alexandriából.

A testvérháborúban Julius Caesar Kleopátra mellé állt, Arszinoé pedig a rómaiak ellen küzdő egyiptomi hadsereghez csatlakozott. I. e. 46-ban IV. Arszinoét Rómába hurcolták, majd Epheszoszba száműzték, ahol az epheszoszi szentélybe vitték; sokáig itt, az Artemisz-templom falai között élt. Arszinoét testvére, Kleopátra ösztönzésére szeretője, Marcus Antonius végeztette ki az Artemisz-templom lépcsőin.

Az efesi (Epheszosz) Artemisz-templom

A területen 1904-ben kezdődtek meg az ásatások, ahol egy, a formájáról Octagonnak nevezett épület maradványait sikerült feltárni. 1926-ban egy szarkofág is előkerült, amelyben egy fiatalon elhunyt nő maradványai voltak. Thur szerint a sír korából és elhelyezkedéséből ítélve a csontok csakis IV. Arzinoéé lehetnek, ráadásul az építmény formája is árulkodó; Arszinoé Alexandriában született, temetkezési helye pedig a világ hét csodája közé választott alexandriai világítótoronyra hajaz.

A koponya valamikor a második világháborúban, Németországban veszett el, de Thur állítása szerint Arszinoé többi maradványát sikerült megtalálni. Az 1985-ben fellelt csontok körül azóta is nagy a bizonytalanság: orvos szakértők szerint az áldozat 15-16 éves korában hunyt el, ezért a szakértők egybehangzó véleménye szerint meglepő lenne, ha valaki ilyen fiatalon komoly befolyásra tett volna szert a Római Birodalom elleni háborúban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár