2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Tényleg a III. Richard csontjait rejtő templomot találták meg

2012. szeptember 7. 08:51

Egyre közelebb járnak III. Richard földi maradványainak megtalálásához a brit régészek, akik szerdán bejelentették, hogy sikerült azonosítaniuk azt az épületet, ahol az 1485-ben elhunyt uralkodót eltemették.

Mint ahogy arról már többször beszámoltunk, brit régészek egyre nagyobb erőkkel keresik a Plantagenet-ház utolsó uralkodójának, az 1485-ös bosworthi csata után elhunyt angol király, III. Richard csontjait és az azt rejtő épület maradványait. Az ásatásokat végző leicesteri egyetem tájékoztatása szerint egyre közelebb járnak a kitűzött célhoz.

„Az eddigi felfedezések megerősítettek minket abban, hogy a leicesteri ferences rendháznál vagyunk, ezzel elhárult a ’nyomozás’ utolsó akadálya is” – közölte Richard Buckley ásatásvezető. Buckley és kollégái augusztus 25. óta folytatnak ásatásokat egy leicesteri parkoló alatt abban a reményben, hogy előbb-utóbb megtalálják a III. Richard csontjait rejtő Greyfriars-templomot.

A feltárt berakásos padlódarabok

A kutatócsapat a múlt héten jelentette be, hogy az első két szelvény megnyitása után mázas kerámiadarabot, cseréptető maradványokat és egyéb leleteket találtak, ami azt sugallta, hogy jó helyen járnak a kutatók, ráadásul a harmadik szelvényben az épület falait is sikerült azonosítani. A templom tájolása, a falak vastagsága és a középkori padló mind-mind azt mutatják, hogy valóban a ferences rendház romjai kerültek elő a parkoló alatt – mondta el Buckley.

A régészek folytatják a munkát, s reményeik szerint feltárják a templom oltárát és a karzatot, amely alatt III. Richard aludhatja örök álmát. Buckley közölte: ha megtalálják, a leicesteri katedrálisban temethetik újra a királyt, de amennyiben nem ő kerül elő, akkor is sikeresnek fogják tartani az ásatást, mivel egy olyan középkori templomot sikerült feltárniuk, amely évszázadokon át rejtve maradt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár