2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Történelmi karnevál Szombathelyen

2012. augusztus 24. 13:25 MTI

Megkezdődött a Savaria Történelmi Karnevál Szombathelyen, a főtéren a Vesta-szüzek kegyhelyén fellobbant a karnevál lángja csütörtök este. A szervezők több mint százezer látogatót várnak a vasárnap estig tartó rendezvénysorozatra.

A karnevált Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere nyitotta meg, aki felidézte, hogy már az 1960-as években rendeztek Szombathelyen karnevált, így sokaknak lehet emléke az egykori jelmezes felvonulásokról.

A karnevált 2000-től rendezik meg újra, a rendezvénysorozat Közép-Európa egyik legnagyobb történelmi karneválja - fűzte hozzá. A legnagyobb látványosságának természetesen idén is a fáklyás, jelmezes felvonulás ígérkezik, amely pénteken este és szombaton este is 19 órakor kezdődik.

A karneváli forgatagban ismét megelevenedik a kétezer éves város múltja, az alapító rómaiaktól, germánokon és honfoglaló magyarokon át a középkori lovagokon, a reneszánsz és barokk kor előkelőségein keresztül egészen a reformkor ismert alakjaiig.

A felvonuláson az ország több pontjáról, sőt külföldről is részt vesznek hagyományőrző csoportok, és egyre többen öltenek korhű ruhát a városba érkező vendégek is. Szommer Ildikó fesztiváligazgató tájékoztatása szerint 18 helyszínen zajlanak vasárnap estig a különböző rendezvények.

A hagyományoknak megfelelően idén is kinyit a főtéren az Öreg Város Vására, ahol 170 kézműves kínálja termékeit. Kinyit a Borok utcája és a Sörtér, péntektől vasárnapig folyamatosan üzemel a Fórum Színpad. A Történelmi Témaparkban gladiátorküzdelmek zajlanak, a Romkertben "rabszolgavásárt" is tartanak. Szórakoztató és kulturális programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek utcája, a Kalandvár, a Savaria Múzeum, a Keleti Kávézó és Bazár, valamint a Civil Korzó.

A Savaria Történelmi Karnevál idén sem lehet meg Karneválszínház nélkül. A megyeháza udvarán felállított színpadon idén Ovidius Átváltozások című darabját adják elő, melyben Jordán Tamást, Szabó Győzőt és Eszenyi Enikőt is láthatják a színházrajongók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár