A vörösterror 133 napja

Középkori ezüstkincset találtak Gotlandon

2012. augusztus 9. 11:21

12. századi 650 darab ezüstérméből álló kincset találtak a Balti-tengerben fekvő Gotland szigetén. A középkori pénzérmék egy szigetbeli földműves tevékenységének köszönhetően kerültek elő.


„Ez egyszerűen csodálatos lelet. Hihetetlen, hogy ilyen kincseket lehet Gotlandon találni” – mondta Marie Louise Hellquist, a sziget közgyűlésének (Länsstyrelsen) tagja a helyi újságnak.

A középkori pénzérmék egy szigetbeli földműves tevékenységének köszönhetően kerültek elő. Közel 500 érmét találtak a földben, majd régészek érkezése után a további keresést követően újabbakat találtak, s a szám jelentősen megemelkedett: összesen 650-re nőtt.

A pénzérmék mellett ékszereket és egy kevésbé megmunkált ezüstdarabot is találtak, amelyről a régészek úgy vélik, hogy egy fejsze foka lehetett. Az előzetes vizsgálatokat követően a régészek úgy vélik, a frissen megtalált kincsek 1130 körülire datálhatók.

A kutatók szerint még túl korai lenne megmondani, hogy mennyit ér a lelet, a helyiek pedig abban reménykednek, hogy a kincsek a gotlandi múzeumban kapnak majd helyet.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!