2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Szent-Györgyi Albert kiállítás Szegeden

2012. július 13. 09:28 MTI

Szent-Györgyi Albert életét és munkásságát ismerhetik meg azok, akik csütörtöktől ellátogatnak a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában rendezett kiállításra.

Szent-Györgyi Albert 75 esztendeje vehette át a Nobel-díjat, egyedüli olyan magyar tudósként, aki hazai kutatásaiért érdemelte ki a tudományos elismerést. A jubileum alkalmából rendezett tárlaton magyar és angol nyelvű tablók mutatják be a szegedi egyetem egykori professzorának és rektorának életét. Számos eredeti dokumentummal és fotóval is találkozhatnak a látogatók, és a kiállítás külön része eleveníti föl a Nobel-díj átadásának ceremóniáját, és az azt követő szegedi ünneplést.

A tárlaton látható a tudós íróasztala, írógépe, telefonja, szemüvege és rektori talárja is. Igazi technikatörténeti kuriózumnak számítanak azok a diktafonok, amelyeket annak idején ő használt. Az egyik berendezés eredetileg Klebelsberg Kunoé volt, a kultuszminiszter ugyanis 1930-ban, amikor Cambridge-ből hazacsábította Szent-Györgyi Albertet, ígéretet tett rá, hogy biztosítja azokat a technikai feltételeket, amelyekhez a kutató Nagy-Britanniában hozzászokott. Egy másik, a hangot szintén viaszhengerre rögzítő berendezést már a tudós vásárolta, a legkisebb csupán ötpercnyi szöveg tárolására alkalmas eszközt pedig titkárnője használta. A kiállításon számos képzőművészeti alkotást is bemutatnak, több közülük Vinkler László festménye és grafikája.

A tárlat összeállítói törekedtek arra, hogy a vendégek ne csak a tudóst, hanem a Szegeden tizenöt esztendőt töltő, a város társadalmi életében kiemelkedő szerepet vállaló polgárt is bemutassák. Így láthatók képek, újságcikkek a teniszező, a röplabdát a városban meghonosító Szent-Györgyiről, aki szerette az autókat és a repülést is.

Pálfi György, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati igazgatója elmondta: a tárlat helyszínét és nyitva tartását is úgy választották meg, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékokra érkező nézők is megtekinthessék a kiállítást, így a Dóm téri épületben este 9-ig, az előadások kezdetéig várják az érdeklődőket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár