2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Olimpiatörténet a Városházán

2012. június 20. 13:42 MTI

"Olimpia és nevelés" címmel olimpiatörténeti kiállítás nyílt szerdán a Főpolgármesteri Hivatal Városház utcai épületében - jelentette be Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt.

A megnyitó kapcsán Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornász, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke a képviselőkhöz szólva úgy fogalmazott: "azért értékes ez a kiállítás, mert megmutatja, hogy az olimpia milyen rengeteg szállal kapcsolódik az életünkhöz".

"A kiállítás a sporton keresztül olyan emberi alapértékeket mutat be, mint a becsület, a szorgalom, a kitartás, vagy a fair-play. Ráadásul mindezt olyan neves személyiségeken, például Székely Éván vagy Papp Lászlón keresztül mutatja be, akiket jól ismernek a sportrajongók, így a kiállítás még érdekesebbé válik" - folytatta Magyar Zoltán. - "Ugyanakkor olyan kötődésekre is rámutat, mint az olimpia és az integráció, az olimpia és a környezetvédelem, vagy az olimpia és a protokoll kapcsolata, de fontosnak tartom, hogy felhívja a figyelmet a sport árnyoldalaira, így például a doppingra is."

A húsz tablóból álló tárlat emléket állít többek között Kemény Ferencnek, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első magyar tagjának, akinek Pierre de Coubertin mellett jelentős szerepe volt az olimpiai eszme elterjesztésében. Az érdeklődők megtudhatják továbbá, hogy miért kapott fair-play díjat a hatvanas években Zsolt István labdarúgó játékvezető, vagy hogy Sebastian Coe, a londoni játékok szervezőbizottságának elnöke 1980-ban Moszkvában a játékok nyugati bojkottja miatt az olimpiai himnuszt hallgathatta meg a győzelme után.

A kiállítás - amely a budapesti Városháza első emeleti folyosóján tekinthető meg - a játékok történetét is bemutatja az ókori olimpiáktól a paralimpián, a siketlimpián és a speciális olimpián keresztül egészen az ifjúsági olimpiáig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár