2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyilvánosak lehetnek a Watergate-iratok

2012. június 5. 13:33

Az amerikai igazságügyi minisztérium közölte, hogy fel kellene néhány dokumentum titkosságát oldani az 1972-es Watergate-ügy hét vádlottja ellen folytatott per nyomán keletkezett iratok közül. A lépést forszírozó texasi történész szerint ezzel az utolsó, még tisztázásra váró kérdésekre is választ kaphatunk.

A minisztérium ezzel annak a texasi történésznek válaszolt, aki azért kérte a dokumentumok nyilvánosságra hozatalát, mivel szerinte azzal a további, még függő kérdésekre lehetne választ adni. Mint ismeretes, 1972. június 17-én tetten értek öt férfit, amint a Demokrata Párt választási központjában a Watergate-szállóban lehallgató készülékeket szereltek fel. A vizsgálat során kitűnt, hogy a betörők kapcsolatban állnak a Nixon újraválasztását szervező bizottsággal. A Fehér Ház megkísérelte eltussolni a botrányt; okmányok tűntek el, Nixon pedig megtagadta a Fehér Házban történt beszélgetéseit rögzítő magnószalagok kiszolgáltatását.

Luke Nichter, a killeeni Texas A&M University-Central Texas oktatója a washingtoni szövetségi bíróság főbírójának címzett levelében a Watergate-botránnyal kapcsolatos több száz oldalnyi irat titkosítás alól való feloldását kérte. Elizabeth Shapiro államügyész válaszában azt írta, hogy az igazságügyi tárca nem áll a kérés teljesítésének útjába, s jóváhagyja néhány dokumentum nyilvánosságra hozatalát. „Negyven évvel a Demokrata Párt választási központjába való betörés után – amivel megkezdődött az USA történelmében a Watergate-ként emlegetett ügy – semmi okunk nincs arra, hogy a betörők ügyében indított per bírósági feljegyzéseit továbbra is titokban tartsuk” – írta jogi véleményében Shapiro.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár