Hitler elfeledett szövetségesei

Tovább tart a vita Jézus testvére körül

2012. március 20. 08:53

Továbbra sem tudni, hogy vajon tényleg Jézus testvéréé lehetett-e az az osszuárium, amelyhez arab kereskedők révén jutott egy izraeli magángyűjtő; a hamisítás vádját a jeruzsálemi bíróság nem találta megalapozottnak.


A Jakab-osszuárium

A bíróság megjegyezte: a kirendelt szakértők nem tudtak abban megállapodni, hogy a csontházon látható felirat („József fia Jakab, Jézus testvére) igazi-e vagy a szélhámosnak tartott férfi, Oded Golan saját kezűleg hamisította. Az ún. Jakab-osszuárium eredetiségét a régész- és tudósszakma továbbra is vizsgálni fogja, az idő pedig választ ad a kérdésre – így a bíróság.

A jeruzsálemi testület ezzel nem találta fel a spanyolviaszt: idestova egy évtizede tartja ugyanis izgalomban a régészeket és a kutatókat az a rejtély, amely Jézus korai, jeruzsálemi életével kapcsolatban árulhat el részleteket – vagy lebbentheti fel a fátylat minden idők legpontosabb hamisítványáról.

Jakab, akit állítólag i.sz. 62-ben halálra köveztek, az evangéliumokban Jézus testvéreként bukkan fel. A római katolikusok és más keresztény egyházak azonban úgy tartják, hogy a Megváltónak nem voltak testvérei.

A perben arról nem esett szó, hogy hol és hogyan történt a csontláda felfedezése. Maga Golan csupán annyit árult el, hogy az egyik birtokában levő, héber szöveget tartalmazó kőtáblához hasonlóan ehhez is kelet-jeruzsálemi arab kereskedők révén jutott.

Az izraeli területeken folyó régészeti ásatásokat ellenőrző Izraeli Régiségügyi Hatóság (IAA) hamisítványnak tartja az osszuáriumot, pontosabban a rajta szereplő szöveget. Golant még 2004-ben vádolták meg a hamisítással, miután az IAA vizsgálatot indított az ügyben.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!