2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Restaurálják a máriaradnai bazilikát

2012. március 2. 09:39 MTI

Európai uniós támogatásból restaurálják a nyugat-romániai búcsújáró hely, a Lippához tartozó Máriaradna bazilikáját és kolostorát. A felújítás annak nyomán kezdődhet meg, hogy a román régiófejlesztési és turisztikai miniszter, Cristian Petrescu csütörtökön aláírta a máriaradnai kisbazilika és kolostor restaurálását is tartalmazó szerződést.


Ennek értelmében a regionális operatív program keretében 47,17 millió lej (3,3 milliárd forint) áll rendelkezésre (ebből 34,48 millió vissza nem térítendő hitel) a restaurálási költségekre, valamint a templom környéke infrastruktúrájának rendezésére.

A munkálatok a kivitelezési szerződés aláírását követően 40 hónapig tartanak, és várhatóan 2015-től a történelmi emlékmű megújulva várja majd a zarándokokat, látogatókat.

A projekt másik célja, hogy Lippán emelkedjék a vendégéjszakák száma, a látogatók ne csak átutazóban nézzék meg a templomot, kolostort, hanem a város és környékének más nevezetességeit is tekintsék turisztikai célpontnak.

"Régi nagy adósságot törleszt végre a román állam az aradi magyarsággal szemben" értékelte a Nyugati Jelen című aradi központú regionális napilap honlapján.

A Magyar Katolikus Lexikon adatai szerint Máriaradnán az 1695. évi tűzvészt a kápolnában lévő Mária-kép épen vészelte át, így kegykép lett. Előbb 1730-ban ferences konvent, majd 1767-ben kegytemplom épület a kép tiszteletére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár