2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Ősi várost fosztogatnak Iránban

2011. december 13. 12:54

Az utóbbi hónapokban többször is kifosztották az ősi iráni város, Dastvar sírjait – jelentette be a perzsa országban székelő Sustari Kulturális Örökség egyik munkatársa.


„Csak egy ember vigyázza Dastvart” – nyilatkozta a neve elhallgattatását kérő tisztviselő. „A fosztogatók többször megrohamozták a várost, megkötözték az őrt, majd szépen kifosztották az ősi sírokat. Senki sem tudja pontosan, hogy hány műkincsnek veszett nyoma, de mivel a terület nagy része még feltáratlan, bizonyára nem üres kézzel távoztak” – tette hozzá. A tisztviselő emlékeztetett: semmilyen pénz nincs elkülönítve a régészeti lelőhelyek feltárását követő időszakra, azaz a megóvásra.

A város az ószövetségi Elam, a Perzsa-öböltől északra és a Tigris alsó folyásától keletre fekvő vidék része volt. A pontuszi király, I. Mithridatész (i.e. 171-138) foglalta el a területet, mielőtt Babilóniát leigázta volna. A területen először 1968-ban folytattak ásatást az iráni Ali-Akbar Sarafraz vezetésével. A feltárás során téglából épült sírok, kemencék és agyagedények kerültek elő. Később még négy régészeti idény kezdődött (1984, 1988, 1993, 1998), ekkor Anahiti, a termékenység, valamint Mithrász, a világosság istenének büsztjeit sikerült felszínre hozni.

Az Iráni Kulturális Örökségi, Turisztikai és Ipari Szervezete megtiltotta az iráni régészeti lelőhelyeken dolgozó szakembereknek, hogy a sajtó rendelkezésére álljanak. A verdiktre azt követően került sor, hogy az archeológusok több olyan interjút is adtak, amely az iráni települések lerombolását érintette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár