2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Aggodalmak egy Leonardo-festmény restaurálása kapcsán

2011. október 10. 14:41 MTI

A párizsi Louvre-ban őrzött egyik Leonardo da Vinci-kép, a Szent Anna harmadmagával restaurálása aggodalmakat vált ki egyes szakértőkben, a múzeum azonban hangoztatja: nem teszi ki kockázatoknak a reneszánsz remekművet.


"Felmértem a kockázatokat. Nem közelítjük meg a festékréteget. Nem tesszük ki veszélynek a művet" - jelentette ki Vincent Pomarede, a Louvre festészeti osztályának igazgatója.

Legújabb számában, Leonardo veszélyben című írásában a Journal des Art című folyóirat azt írja, hogy festmény restaurálása, amely "jóval beavatkozóbb jellegű, mint eredetileg tervezték, súlyos kockázatokat jelent a képre nézve".

A kéthetente megjelenő folyóirat többek között megkereste Michel Favre-Félixet, az ARIPA művészeti örökségvédő szervezet elnökét, aki elmondta: attól tart, hogy a lakk feloldására használt oldószerek megrongálják a festékréteget.

"Nem vaktában haladunk előre" mondta erre Pomarede. Egy mintegy húsz tudósból álló tudományos bizottság hagyta jóvá a restaurálási jegyzőkönyvet" hangsúlyozta. "Rendkívül óvatos restaurálási módszert választottunk a mű számára, annak ellenére, hogy a bizottság külföldi tagjai arra biztattak bennünket, menjünk ennél tovább" mondta az igazgató.

A Szent Anna harmadmagával című képet Leonardo da Vinci (1452-1519) vitte magával Franciaországba élete végén. A festő halála után a festmény I. Ferenc király gyűjteményébe került. A restaurálás 2010-ben kezdődött, jelenleg félúton tart, és a tervek szerint 2012 elején fejeződik be - mondta Vincent Pomarede. A munkálatokat a Louvre irányítása alatt működő Franciaországi Múzeumok Kutatási és Restaurálási Központjával kapcsolatban álló restaurátor végzi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár