2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Nem kaphat uniós védelmet a szovjet címer

2011. szeptember 20. 17:17 MTI

A szovjet címer közösségi védjegyként történő lajstromozását akkor is meg kell tagadni, ha az csupán egyetlen tagállam közrendjével vagy közerkölcsével ellentétes - mondta ki az Európai Unió Törvényszéke.


A téma azért került a testület elé, mert még 2006-ban a Couture Tech Ltd nevű cég (egy orosz divattervező nemzetközi tevékenységéhez köthető társaság), védjegybejelentési kérelmet terjesztett elő az illetékes uniós hivatalnál (OHIM), a szovjet címerre nagyon hasonlító ábrás megjelölés védjeggyé nyilvánítása iránt.

Az OHIM a kérelmet elutasította, mivel egyes tagállamok (Magyarország, Lettország és a Cseh Köztársaság) jogi szabályozása és közigazgatási gyakorlata alapján úgy ítélte meg, hogy a szóban forgó szimbólumokra az Európai Uniónak a szovjet rezsim egykori befolyása alá tartozó részén élő lakosság jelentős része úgy tekint, hogy azok a közrendbe vagy a közerkölcsbe ütköznek.

A Couture Tech Ltd később a határozat hatályon kívül helyezése iránt indított keresetet az uniós bíróság előtt, keddi ítéletében a testület azonban megerősítette az elutasítást. Megállapította egyebek között, hogy a közrend és a közerkölcs fogalmát az egyes tagállamok sajátos körülményeit figyelembe véve kell értelmezni.

Az ítélet külön emlékeztetett arra, hogy Magyarországon a sarló, a kalapács és az ötágú vörös csillag a jogszabályok szerint is önkényuralmi jelképeknek minősülnek, és használatuk a közrendbe ütközik. A testület kimondta, hogy a szovjet címer lajstromozását ezért akkor is meg kell tagadni, ha az csupán egyetlen EU-tagállam szabályozásával ellentétes - szögezte le az uniós bíróság a Luxembourgban ismertetett ítéletben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár