2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Császárt választanak Vas megyében

2011. augusztus 18. 13:39 MTI

Császárt választanak augusztus huszadikán a Vas megyei Söpte faluban; Septimus Severius Császár megbízatása mindössze egyetlen napra szól, a megtisztelő címet a római kori ruhaverseny győztese nyerheti el.


A 870 fős településen Septimius Severus halálának 1800. évfordulója alkalmából, hagyományteremtő szándékkal első alkalommal rendeznek Septimius Severus-napot - mondta el Danka Lajos polgármester.

A kutatások szerint a falu jelenlegi neve onnan származik, hogy Söpte területén talált három római kori villa közül az egyik Severus császáré volt. Megválasztásakor Felső Pannónia helytartója volt, majd Savariában, az akkori császári kultusz központjában iktatták be. A római császár 1800 esztendővel ezelőtt, 211. február 4-én a birodalom határainak védelme közben halt meg a britanniai Eburacumban.

A falu képviselőtestülete a történelmi múlt miatt döntött úgy, hogy megemlékeznek a "falu császáráról". A rendezvényen a Savaria Legio Egyesület harci bigával (római harci szekérrel)vonul fel, népi, hagyományőrző egyesületek lépnek fel.

A nap kiemelt eseménye lesz a római kori ruhavetélkedő, amelyekhez a Savaria Karnevál Egyesület Kuratóriuma ajánlott fel díjakat. A nyerteseket - a császárt, Júlia Domina császárnét és az ifjú "császárfit" - a Savaria Legio Egyesület tagjai választják ki, de véleményt nyilvánít majd a "bölcsek tanácsa", azaza a képviselőtestület is - fűzte hozzá a polgármester.

Megjegyezte azt is, hogy Severus császár idén csak "névleges uralkodó" lesz, de a következő évben már szereplési lehetőséget, és egyetlen napra jogkört is kaphat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár