2023.ősz különszám: 33 női sors a magyar történelemből
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kötelező a melegek történelmének oktatása Kaliforniában

2011. július 21. 11:43

A kaliforniai kormányzó ráütötte a pecsétet arra a törvényre, amely arra szólítja fel az állami iskolákat, hogy az órákon térjenek ki a meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű közösségek történelmére is.

A törvény – amely valószínűleg az első ilyen jellegű iránymutatás az Egyesült Államokban – azt is leszögezi, hogy a pedagógusoknak a hátrányos emberek szerepéről is felvilágosítást kell adniuk a tanulóknak.

„A történelemnek őszintének kell lennie” – jelentette ki Jerry Brown, Kalifornia állam demokrata kormányzója. „Ez a dokumentum módosítja a hatályban levő törvényeket, tiltja a diszkriminációt, és biztosítja, hogy az összes, különböző hátterű és szexuális irányultságú amerikai részese legyen a történelemnek” – tette hozzá.

A hatályos kaliforniai törvények megkövetelik az állami iskoláktól, hogy az órákon többek között a bennszülött amerikai törzsek, az afrikai-amerikaiak, a mexikói-amerikaiak és az ázsiai-amerikaiak történetei is hangozzanak el.

„Ma történelmet csináltunk Kaliforniában azzal, hogy kijelentettük: nem zárhatjuk ki a tankönyvekből a LGBT-csoportokat (Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender)” – magyarázta Mark Leno szenátor, a törvény értelmi szerzője, majd hozzátette: a rendelkezés jövőre fog hatályba lépni, igaz, a tankönyvek átírására csak 2015-ben kerül sor.

A törvényt természetesen felháborodva fogadták a vallási csoportok, köztük a Hagyományos Értékek Szövetsége (Traditional Values Coalition) lobbiszervezet, amely mint elmondta, 43 ezer egyházat képvisel. „Felháborító, hogy Brown kormányzó megnyitja az osztálytermeket a homoszexuális aktivisták számára, s belesulykolja ezeket a diákok fejébe” – írja közleményében Louis Sheldon, a szervezet elnöke.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár