2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Filmben idézték meg az amerikai polgárháború elfeledett afroamerikai hősét

2011. július 13. 16:26

Dokumentumfilmben elevenedett meg a polgárháború afroamerikai hajószakács hőse, aki három konföderációs kalóz életének kioltása árán megmentett egy északi kereskedelmi hajót.

Idén márciusban egy dokumentumfilmben (A Jefferson Davis keresése: kereskedő, rabszolgaszállító, fosztogató) idézték meg az amerikai polgárháború elfeledett hősét, William Tillman színes bőrű tengerészt.

Tillman szakács és pincér volt a 300 tonnás kereskedelmi szkúner, az S. J. Waring fedélzetén. Miután az S. J. Waring a déli kalózhajóvá váló Jefferson Davis harmadik „zsákmánya” lett, az öt déli tengerész egy biztonságos déli kikötőbe akarta kormányozni az új szerzeményt. A konföderáció kalózai Tillman tudtára adták, hogy megérkezésüket követően rabszolgaként eladják a hajószakácsot. A megrémült északi fogoly ezért egyszemélyes zendülést hajtott végre 1861. július 16-án, szekercéjével lemészárolt hármat az öt déli matróz közül, a megmaradt két kalóz pedig megadta magát. Ezután Tillman az S. J. Waring személyzete segítségével visszakormányozta a hajót New Yorkba, ahol öt nappal később kikötöttek.

A bíróság hatezer dollár jutalmat ítélt meg az afroamerikai tengerésznek, aki később az egyik New York-i múzeum alkalmazásában adta elő a kíváncsi látogatóknak, hogy miképpen ölt meg három délit nyolc perc alatt. Noha New Yorkban megünnepelték a hős hajószakácsot, Tillmann hivatalosan semmilyen kitüntetésben sem részesült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár