2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Mocsárközösségeket létesítettek a 19. században élt amerikai rabszolgák

2011. május 18. 15:18 Science Daily

A 19. században leginkább a mocsaras vidékek voltak azok a helyek, ahol a szökött rabszolgák előbb ideiglenesen meghúzhatták magukat, majd idővel közösséget alakítottak.


„Érdekes összefüggések vannak. Ami egykor emberi volt, az ma már természetes menedékhely” – mondta el Dan Sayers, az Amerikai Egyetem régésze, utalva a Nagy Komor Mocsaras Vadvilág Menedékére (Great Dismal Swamp National Wildlife Refuge). A kutató 2001 óta kutatja azokat a szökevény rabszolgákat, akik Virginia délkeleti és Észak-Karolina északkeleti mocsaras részeire menekültek.

A jelenlegi mocsár mindössze tíz százaléka a polgárháború előtti területnek, amely 3600 négyzetkilométert tett ki. A szökevények mellett a mocsár bennszülött amerikai törzsek, csatornamunkások, szabad afrikai-amerikaiak és európai bűnözők lakóhelye is volt.

Amikor Sayers elkezdte kutatását, hamar kiderült, hogy a mocsár területén lényegében egyetlen terepmunkát sem végeztek. A kutató történelmi feljegyzéseket, illetve más mocsaras vidékeket tanulmányozott, Floridában, Georgiában, illetve Louisiana államban. „Máshol a helyi milíciákat fogadták fel, hogy nyakon csípjék a szökevényeket, és lerombolják az átmeneti szállásaikat – de előtte még gondosan feljegyezték a házak számát, típusát és formáját” – mondta el Sayers.

A nyári egyetemek keretében szervezett ásatások során hétköznapi tárgyak, így edények, csontok és kövek kerültek elő. A belső részekre a hatékonyabb védelem érdekében költöztek az emberek, így ők sokkal jobban rá voltak kényszerülve az önfenntartásra, például a maguk által előállított eszközök használatára, míg a csatorna mentén élő munkások sokkal aktívabb kapcsolatot tartottak fenn a külvilággal.

Az 1600-as évek bennszülött népcsoportjai mellé csak egy évszázaddal később érkeztek az afrikai-amerikai menekültek, de ők később szintén megalakították a maguk közösségét. Ezek száma az amerikai polgárháború (1861-1865) közeledtével rohamosan apadt. A „Komor” jelző sem véletlen, ugyanis a mocsárban nem volt könnyű az élet, de nem könnyű Sayers és csapata munkája sem. „Ahogy a részletek is feltárulnak, úgy tudjuk meg, hogy az egyének és közösségek hogyan irányították életüket, még a borzalmasan nehéz feltételek ellenére is” – magyarázta a régész.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár