2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A popkultúra és a vikingek

2011. június 28. 09:38

A popkultúra most a vikingekre vetette ki a hálóját, amiben már az MGM is fantáziát látott, az amerikai stúdió ugyanis most egy tíz részből álló ír-kanadai koprodukciót karolt fel.

A sorozatot Michael Hirst és Morgan O’Sullivan producerek fémjelzik, akik korábban A Tudorok és a Camelot című szériáknál már letették a névjegyüket. A Vikingek a 8-11. században játszódik, s Ragnar Lodbrok, a Párizst elfoglaló viking hős életét meséli el.

A Thor és a Trónok harca sikerét látván a producerek úgy gondolhatták, hogy a harcosoknak még sok babér teremhet a filmiparban – igaz, a Trónok harca nem kifejezetten viking-központú, a Thor viszont már az északi mondavilágon alapszik.

Pontosan ezért kerülhetnek reflektorfénybe az északi harcosok. A vikingek filmes ábrázolásmódja eddig szinte kizárólag az asgardi istenek világából állt, s alig kaptak szerepet a hús-vér emberek. A legutolsó ilyen film Tim Robbins 1989-es alkotása, az Erik a viking volt, de külön meg kell még említenünk a Monty Python-féle Spamet és a 2009-es Wild hunt című alkotást.

A történelmi drámák most nagyon népszerűek, s úgy tűnik, a vikingeknek áll a zászló. Eddig a vámpírok, a zombik és a szuperhősök taroltak, a tündérmesék rajongóira három sorozat, illetve film vár a közeljövőben, de a cowboyok élete is örökzöld téma (Cowboys vs. Aliens), a robotok szerelmeseinek pedig itt van a Transformers 3, amely a héten a magyarországi mozikban is debütál. A többi népszerű karakterrel szembeállítva nem túlzás azt állítani, hogy a vikingeket eddig nagy ívben elkerülték a populáris kultúra áramlatai, de most talán rajtuk van a sor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár