2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Európa legmodernebb archívuma épül meg Kölnben

2011. június 20. 14:11 MTI

Európa legmodernebb és legbiztonságosabb archívuma épül meg vasárnap bemutatott tervek szerint Kölnben, ahol több mint két éve óriási veszteségeket okozva omlott össze a város híres archívuma.

Az új archívum 86 millió eurós költségvetésből születik meg 2015-re, a győztes pályázat darmstadti építészek munkája - jelentette be a szakértőkből és politikusokból álló zsűri, amely hozzávetőleg 40 német és nemzetközi pályázó munkájából válogatott.

Az Európa legmodernebb és legbiztonságosabb archívumaként beharangozott épület nem régi helyén épül meg, hanem a kölni városközponttól némileg távolabb, Neustadt-Süd negyedben. A régi archívum 2009. március 3-án omlott össze metróépítési munkálatok miatt, a tragédia két ember halálát okozta, történelmi - akár ezeréves - dokumentumok sérültek meg.

Míg a régi archívum vélemények szerint egy bunkerszerű épület volt, addig az új nyitott és hívogató lesz. A komplexum középpontjában a városi archívum raktára kap helyet, de művészeti- és múzeumi könyvtár is lesz a több emelete épületben, amelyben nagy hangsúlyt fektetnek az olvasótermekre. Kiállítófelület és konferenciaterem is szerepel a tervekben. A biztonsági megfontolások az építés és a klimatizálás tekintetében is érvényesülnek, hogy fokozottan tudják védeni a nagy értékű dokumentumokat - írták le a győztes tervet.

A kölni archívum állományának jó részét jelenleg egy bútoráruház raktárában őrzik, másik felét 19 másik levéltár között osztották szét. A 2009-es katasztrófában a dokumentumok 85 százaléka sérült meg, a restaurálás akár 30-40 évet is felemészthet. Sok dokumentum - mindenekelőtt a középkorból - nemzetközi jelentőségű, mert Köln egykor Európa legnagyobb és leggazdagabb városa volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár