2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy titkos jelentés szerint Allende elnököt megölték

2011. június 1. 13:02

A chilei közszolgálati tévé bejelentése szerint Salvador Allende egykori elnököt valószínűleg megölték az 1973-as puccs idején, s nem öngyilkos lett, ahogy sokáig tudni vélték.

"Különleges jelentés" című (helyi idő szerint) hétfői műsorában a TVN televízió a hadsereg egy sokáig elveszettnek hitt 300 oldalas jelentésére hivatkozott, amelyet Allende haláláról készítettek. A dokumentumra állítólag a tavalyi chilei földrengés után találtak rá egy összeomlott házban, amely a katonai igazságszolgáltatás egyik tisztségviselőjéé volt.

A jelentést átnéző két halottkém szakértő a TVN-nek úgy nyilatkozott, arra a következtetésre hajlanak, hogy Allendét megölték. Egyikük később az AP amerikai hírügynökségnek is megerősítette véleményét.

A hatalmat Augusto Pinochet tábornok vezetésével megdöntő chilei hadsereg az 1973. szeptember 11-i puccs után azt közölte, hogy Allende elnök önkezével vetett véget életének a légierő által is bombázott santiagói Moneda palotában, fejbe lőve magát egy AK-47-es géppisztollyal, amelyet Fidel Castro kubai vezető ajándékozott neki. Később azonban kételyek merültek fel ezzel kapcsolatban, és volt olyan szakértő, aki szerint különböző kaliberű lövedékek oltották ki az államfő életét. A gyilkos fegyver és lövedékek mindenesetre sohasem kerültek elő, s Allende özvegye és lányai nem is láthatták a holttestet.

Az állami televízió egy héttel azután tűzte műsorára az elveszettnek hitt jelentés ismertetését, hogy az egykori chilei elnök földi maradványait Santiago központi temetőjében újra kihantolták annak az újabb igazságügyi vizsgálatnak a keretében, amelynek a célja az, hogy megállapítsa: az államfő öngyilkos lett-e vagy lelőtték. A szakértői vizsgálat a törvényszéki orvostani szolgálat és külföldi szakemberek feladata lesz.

A család inkább az öngyilkosság teóriájában hisz, amelyet elsősorban Fidel Castro kérdőjelezett meg. "Fontosnak tartjuk az ország és a világ számára, hogy bírósági úton megállapíthatóak legyen halálának okai és a rendkívül erőszakos körülmények" - mondta Allende lánya, Isabel, aki ma szenátor.

A több mint másfél évtizeden át tartó Pinochet-diktatúrának több mint 3100 halálos áldozata vagy eltűntje volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár