A vörösterror 133 napja

Mégsem lett öngyilkos Allende

2008. szeptember 11. 09:05

Új hipotézissel állt elő egy chilei törvényszéki orvosszakértő Salvador Allende egykori elnök halálának okáról, két nappal az 1973-as chilei katonai államcsíny 35. évfordulója előtt.

Luis Ravanal kétségbe vonja a hivatalosan elfogadott verziót, amely szerint Allende öngyilkos lett 1973. szeptember 11-én az elnöki palota Augusto Pinochet puccsista tábornok, hadsereg-főparancsnok utasítására bombázott épületében. Ravanallal együtt Allende számos híve feltételezi, hogy az akkori államfőt valójában a Moneda-palotába behatoló katonák lőtték le, és úgy rendezték el utána a helyszínt, hogy öngyilkosság látszatát keltsék.

Fotó: Getty

A szakértő úgy véli, csakis egy újabb halottszemle teremthetne bizonyosságot az ügyben. Gyanút keltő körülmény szerinte, hogy a boncolást egy Luis Vásquez nevű törvényszéki szakértő végezte, ugyanaz, aki 1976-ban téves vagy szándékosan hamis jelentést készített az Allendével rokonszenvező, mellette egy időben tanácsadóként ténykedő Carmelo Soria spanyol diplomata halálának okáról. (Autóbalesetet jelölt meg okként, holott valójában a Dina - Pinochet politikai rendőrsége - kínozta halálra.)

Ha legalább két, különböző tűzfegyverekből származó lyukat találnának Allende koponyájában, az cáfolná az öngyilkosság teóriáját - ismertette Ravanal fejtegetését kedden az El Periodista című chilei folyóirat. Az utóbbi években sok vita folyt Allende halálának körülményeiről. Számos, egymásnak ellentmondó tézist próbáltak alátámasztani a vitázók. Egy francia újságíró például azt állította 2005-ben, hogy kubai ügynök végzett az egykori chilei elnökkel, mert a szocialista párti államfő megadásra készült.

Az Allende család újra meg újra hangsúlyozza, hogy az öngyilkosság hipotézisét fogadja el az egyetlen lehetséges magyarázataként, mert ezt fogadják el azok az orvosok is, akik a legközelebb álltak az exelnökhöz. Allende lánya, Isabel képtelennek nevezte most Ravanal feltevését is.

Salvador Allende a hetvenes évek elején kísérletet tett arra, hogy demokratikus úton teremtsen szocialista társadalmi rendszert Chilében.

(Múlt-kor/MTI)

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!