2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálhatták Leonardo egyik korai vázlatát

2011. április 29. 12:44

Egy az Amadeo Barile és Francesco Gerbino restaurátorok tulajdonában lévő vöröskréta vázlatról művészettörténeti és technikai bizonyítékok alapján gyanítják, hogy azt Leonardo készíthette. A kérdést tisztázó vizsgálatokra azonban még 2012-ig várni kell.

Peter Hohenstatt, a Pármai Egyetem művészettörténésze eleinte nem sorolta a művet Leonardo munkái közé, mert a kérdéses vázlat elkészültét 1500 környékére keltezték. Hohenstatt, noha a rajz kidolgozásában szembesült a reneszánsz géniuszra jellemző megoldásokkal, úgy gondolta, hogy azt a mester egyik tanítványa vagy követője készíthette. Hohenstatt már Leonardónak tulajdonította a képet, mikor a technikai vizsgálat kimutatta, hogy a vázlat 1473 körül készülhetett, ugyanis a maestro a kései 1470-es évekig csupán festősegéd volt, ezért tanítványai nem lehettek.

Hohenstatt szerint a vázlat készítője mind a két kezét használta, ahogy azt az alapvetően balkezes Leonardo is tette korai firenzei korszakában egyes művei esetében. Továbbá a vázlat palimpszesztre készült, amin látszanak még az előző vázlat körvonalai, ami egy kutyát vagy egy medvét ábrázolhatott, és Leonardo mindkét állatot tanulmányozta a korai firenzei korszakában. A portré kidolgozásának részletei is a mester más műveit idézik.

Hohenstatt történelmi és művészettörténeti érvei mellett mellett Luigi Capasso, a Gabriele d'Annunzio Egyetem antropológia-professzora technikai bizonyítékokat sorakoztatott fel Leonardo személye mellett. A papír típusa majdnem azonos három 1473-ban készült, és az Uffizi Galériában őrzött Leonardo vázlat papírjának anyagával. Emellett a rajz hátoldalán lévő ragasztóanyag vélhetően nagymértékben megegyezik a mester munkáit tartalmazó Codex Atlanticus 12. kötetének 1033. oldalán lévő enyvvel. Capasso elemezte a vázlat hátoldalán lévő ragasztóanyag kémiai összetételét, de a Codex Atlanticus enyvmintájával való összehasonlítást a Biblioteca Ambrosiana várhatóan csak 2012-ben fogja engedélyezni.

Leonardo számos munkája szóródott szét az elmúlt évszázadok folyamán. Mint ahogy azt a vázlat példája is mutatja, ezek azonosítása rendkívül hosszú és bonyolult folyamat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár