2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Egyre porosabb lesz a Vadnyugat

2008. március 10. 13:00

Az elmúlt két évszázadban az emberi terjeszkedés és a földhasználat egyre porosabbá tette az egykori Vadnyugatot. A westernfilmekben is látható poros városok egyáltalán nem tekinthetők túlzásnak - derül ki a tómedrek üledékének vizsgálatából.

`Úgy tűnik, mintha a poros Nyugat a vidék természetes velejárója lenne. Kutatásaink során azonban azt láttuk, hogy a pormennyiség megnövekedése az 1800-as évektől nem a természet, hanem az emberi tevékenység eredménye` - mondta Jason Neff, a Coloradói Egyetem vezető kutatója.

A tudósok a délnyugat-coloradói San Juan-hegység tavainak üledékét vizsgálták meg. Eszerint a pormennyiség drasztikus növekedése egybeesik a 19. századi vasútépítéssel, a mezőgazdaság és állattenyésztés elterjedésével. `1860 és 1900 között olyan nagymértékű növekedést észleltünk, hogy először azt hittük, tévedtünk. De a bizonyítékok világosan megmutatták, hogy a por felhalmozódása az 1800-as évek elején kezdődött a vasút megjelenésével, valamint a szarvasmarhák és a birkák elterjedésével.`

Az aszály is okozhat eróziót és porlerakódást a tavakban, de az elmúlt két évszázad szárazságai sokkal enyhébbek voltak, mint az azt megelőző 2000 évben. A tómederből vett minták radiokarbonos vizsgálata is azt mutatta ki, hogy a fokozott porképződés az intenzív legeltetés következménye. "A századfordulón mintegy 40 millió haszonállatot tartottak a nyugati farmokon, ami az ökoszisztéma erőteljes és szisztematikus pusztulását eredményezte" - mondta Neff. Némi javulást csak az 1934-es Taylor Grazing törvény hozott, amely korlátozásokat vezetett be a nyugati legelőkre.

A porminták emberi tevékenységből származó nitrogént, foszfort és kalciumot tartalmaznak, amelyek felborítják az ökoszisztéma egyensúlyát. Embereknél a magas porszint légúti problémákat okozhat. Egy korábbi tanulmányában Neff arra hívta fel a figyelmet, hogy a hegyekbe fújt por idő előtti hóolvadást eredményez. "A tómederben talált por megegyezik a korai hóolvadást okozó porral, vagyis az ember nagy mértékben felelős a hegyekben található hó korai olvadásáért."

A teljes tanulmány (Increasing eolian dust deposition in the western United States linked to human activity) a Nature Geoscience című folyóirat február 24-i számában olvasható.

A jelenség igencsak hasonló ahhoz, amiről nemrég mi is beszámoltunk: a kínai sivatagok globális környezetszennyezéshez is hozzájáruló homokja lassan betemeti a Selyemút melletti barlangokban található ősi buddhista művészeti emlékeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár