2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Ősi hajósok nyomaira bukkantak Kaliforniában

2011. március 7. 10:22 MTI

Tizenkétezer évvel ezelőtti hajósok nyomaira bukkantak Kaliforniában a Channel-szigeteken, a leletről a Science legújabb számában számoltak be az Oregoni Egyetem és a Smithsonian Intézet kutatói.


A kutatók a Channel-szigetek három helyszínén 12 200-11 400 évvel ezelőtti időszakból származó vadászfegyverekre, halászati felszerelésre, kovakőeszközökre és egyéb tárgyakra bukkantak. A lelőhelyeken kagylókat, halcsontokat, vadlibák, fókák, kormoránok maradványait is felfedezték.

"A dobófegyverek kidolgozottsága bámulatba ejtő" - hangsúlyozta Jon Erlandson, a tanulmány vezető szerzője. Mint rámutatott, igen finom, vékony eszközökről van szó, olyanokról, amelyeket minden bizonnyal halászatra alkalmazhattak.

A hajítófegyverek különböznek az úgynevezett Clovis-kultúőra népe által alkalmazott vadászeszközöktől, akik a szárazföldi portyáik során nagytestű állatokat igyekeztek elejteni. (Az új-mexikói Clovis mellett talált leletek alapján elnevezett vadászó-gyűjtögető életmódot folytató törzsek 13 500 évvel ezelőtt jelentek meg, de nem sokkal később nyomuk veszett. Ezt a népességet tartják a kontinens első "telepeseinek").

A Channel-szigeteken előkerült eszközök viszont a csendes-óceáni térségben Japántól Dél-Amerikáig talált fegyverekre emlékeztetnek. Így a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a most feltárt fegyvereket sokkal inkább a Csendes-óceán partvidékéről származó emberek készíthették, mintsem a Clovis-kultúra népe. A legújabb leletek alátámasztani látszanak azt az elméletet, amelyet Jon Erlandson hat évvel ezelőtt hozott nyilvánosságra. E teória szerint az őskori hajósok a Bering-szoroson át érkeztek Japánból Alaszkába tizenötezer évvel ezelőtt, majd a part mentén tovább vándoroltak egészen Kaliforniáig.

A tudósok a továbbiakban még régebbi régészeti helyszíneket igyekeznek felkutatni, bebizonyítandó, hogy Amerika legelső telepesei a feltételezettnél két-három évezreddel korábban érkezhettek az Újvilágba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár