Hitler elfeledett szövetségesei

Interneten a viktoriánus kori női bűnözők

2011. március 3. 09:44 The Guardian

Először került fel az internetre több száz, viktoriánus kori női elítélt – piti tolvajok és kegyetlen gyilkosok – története és portréja.


A 40 éves Mary Morrison szolgájával együtt azért került börtönbe, mivel miután egy anyagi természetű vitán férjével összekülönbözött, a férfi arcába savat öntött. A történetről a korabeli újságok is beszámoltak, a hölgy állítólag ezt mondta szörnyű tette után: „Ezt neked. Ettől még rosszabb leszel”.

Az Ancestry.co.uk 4400, kizárólag női elítéltekkel kapcsolatos szóbeli feljegyzést és mintegy 500 fényképet osztott meg az oldalon. A nők kötényben, munkaruhában, sapkában ülnek, hajuk középen szétválasztva, kezeik hasuk előtt – tolvajok és gyilkosok, akikre még a legenyhébb bűnökért is hosszú börtönévek vártak.

A 19 éves Elizabeth Murphyre például összesen 12 évet szabtak ki esernyőlopás miatt; Elizabeth Burköt hét év kényszermunkára ítélték egy szalag eltulajdonításáért; a 45 éves Dorcas Snell öt év kényszermunkát kapott egy darab szalonna ellopása miatt. A legfiatalabb, a 11 esztendős Ann McQuillan betörés miatt négy, a legidősebb, a 76 éves Ann Dalton pedig öt évet kapott két darab lepedő ellopásáért.

Általánosságban elmondható, hogy az ítéletek szigorúságát enyhítették, például az adatbázisban szereplő összes, gyilkosságért elítélt halálbüntetését életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatták. Így menekült meg a bitótól Elizabeth Ann Staunton is, aki unokaöccse feleségének meggyilkolásáért mindössze hat évet kapott.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!