Hitler elfeledett szövetségesei

Századfordulós kórházi dokumentumokat digitalizáltak Nagy-Britanniában

2010. december 10. 09:39 BBC News

Mostantól a glasgow-i gyermekkórház viktoriánus kori feljegyzései között is böngészhetünk az interneten.


Az iratok szegény, beteg gyermekek történetét mesélik el, olyanokét, akik a glasgow-i kórházba 1893 és 1903 között kerültek be. A projekt a londoni Kingston Egyetem Historic Hospital Admission Records Project legújabb kezdeményezése. A feljegyzések segítségével betekintést nyerhetünk a viktoriánus kori Anglia leggyakoribb betegségeibe, illetve a kor egészségügyi viszonyaiba.

Ezekből többek között megtudhatjuk, hogy miként került be a kórházba hét fiatal 1900. július 20-án, miután egy nadragulya miatt mérgezést kaptak. A rendőrségi nyomozás során kiderült, a Keppochhill Roadból származó gyermekek egy helybéli istállótulajdonostól kaptak – eredetileg a torokgyulladástól szenvedő lovainak szánt – gyógyszert. A dokumentum leírja, hogy az egyik gyerek „félrebeszélt, összefüggéstelenül kiabált, a szeme pedig ide-oda rángatózott”, de végül mindannyian egy héten belül hazatérhettek.

„A kórház nagyon sikeres volt a gyermekek kezelésében, mindenkit meggyógyítottak, majd hazaküldtek” – mondta el a projekt menedzsere, Sue Hawkins . „A légzési megbetegedések és a tüdőbaj gyakori volt Glasgowban, ami a túlnépesedett város velejárója volt, a hatalmas bérházakban ugyanis sokszor több mint százan éltek összezsúfolódva” – tette hozzá.

Glasgow az egyik legutolsó olyan brit egészségügyi intézmény volt, amely megnyitotta saját gyermekkórházát. Magát a kórházat közadakozásból építették, az orvosok magánpraxisaikból éltek, s csak hetente két-három alkalommal rendeltek az intézményben.

A digitalizáció azért is érdekes, mivel egész Nagy-Britanniában csak két olyan gyermekkórház van (Edinburgh és Aberdeen), amelynek gyermekosztályaiból az iratok fennmaradtak. A projekt részletei a Historic Hospital Admission Records Project (HHARP) weboldalán érhető el.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!