2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Módosításokkal marad a helyén Szvatopluk szobra

2010. szeptember 22. 20:08 MTI

Továbbra is a pozsonyi várban marad Szvatopluk nagymorva fejedelemnek a júniusi választások előtt felállított lovas szobra, de a legnagyobb vitákat, indulatokat kiváltó két elemét megváltoztatják - jelentette be Richard Sulík, a szlovák törvényhozás elnöke.


Sulík szerint Szvatopluk pajzsán megváltoztatják a kettős keresztet, mert a jelenlegi a két világháború közötti fasiszta Hlinka Gárdának, Hitler szövetségesének jelképére hasonlít, s eltávolítják a szobor talapzatán lévő "ószlovákok királya" feliratot, mert azt szakértők történelmietlennek tartják. A pajzsra a szlovák címerben található kettős kereszt, míg a talapzatra a Szvatopluk felirat kerül, esetleg évszámokkal. A politikus arra számít, hogy ezzel elcsitulhatnak a szobor által kiváltott társadalmi indulatok.

A szobor felállítását viták és heves tiltakozások kísérték, megkérdőjelezték művészi értékét is. A Robert Fico kormányzat által az "ószlovákok királyának" minősített nagymorva fejedelem csaknem nyolc méteres bronzszobrát az idei szlovákiai választások előtt nem sokkal, június 6-án leplezték le ünnepélyes keretek között a három legfőbb szlovák közjogi méltóság, köztük Ivan Gasparovic államfő jelenlétében. Fico akkori miniszterelnök, aki nyilvánvalóan szavazatszerzés céljából kezdeményezte a szoborállítást, kijelentette, hogy "Szvatopluk jóval Szent István és Szent Vencel előtt itt volt".

"Nagyon szerencsétlen volt ez a politikai körítés, de döntésemben ez nem játszott szerepet" - mondta Sulík. Leszögezte: szakmai kifogások alapján döntött a lovas szobor módosításáról, s azt is szeretné megakadályozni, hogy Szvatopluk a neonácik zarándokhelyévé válhasson. Az elmúlt hetekben a szlovák neonácik ugyanis több felvonulást szerveztek a szoborhoz. A házelnök azután hozta meg döntését, hogy meghallgatta egy általa felállított szakértői bizottság véleményét. Sulík ugyanakkor az alkotóval Ján Kulicchal is találkozott, s megállapodott vele a módosításokban.

A politikus, aki korábban többször is azt nyilatkozta, hogy neki személyesen sem tetszik a szobor és az a véleménye, hogy nem való a pozsonyi várba, elutasította, hogy olyan döntést hozott volna, amely mindenkinek megfelel.

A pozsonyi vár a szlovák parlament kezelésében van, ezért az azzal összefüggő kérdésekben a parlament elnöke illetékes dönteni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár