2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új múzeumba költöznek az egyiptomi restaurátorok

2010. június 16. 10:58

Elkészült Egyiptomi legújabb, gigászi múzeumának első szakasza: a most megnyílt részben a restaurátorok kaptak helyet. A hatalmas kiállítótér a tervek szerint 2012 őszétől fogadja majd a látogatókat.

A gízai piramisok lábánál fekvő Egyiptomi Nagymúzeum első szakaszát az ország first ladyje, Suzanne Mubarak adta át hétfőn. A Múlt-koron korábban bemutatott intézményben többek közt nem csak egy saját erőmű, hanem egy tűzoltóállomás, és egy saját restaurátor központ is helyet kap majd. A következő két év során 100 ezer műtárgyat szállítanak majd oda, ahogy a fél négyzetkilométer alapterületű komplexumban felépítik majd Tutanhamon fáraó sírjának pontos és élethű másolatát is.

A múzeum - amely a jelenleg Kairó belvárosában álló, évente milliók által felkeresett intézmény szerepét veszi majd át - építését már 2002 óta tervezték, és ott a jelenleg kiállított leletek legalább duplája lesz majd látható. A költözési készületek igencsak előrehaladottak: jelenleg 122 restaurátor dolgozik a tárgyakon, ahogy folyamatosan készül a múzeum digitális nyilvántartása is.

A most megnyílt restaurátor-központ a tervek szerint a legnagyobb hasonló intézmény lesz a világon: a japán szakemberek segítségével 12 laboratóriumban konzerválnak, szkennelnek és tanulmányoznak majd minden vonatkozó anyagot. Mindemellett a szakemberek képzését is Japánban végzik majd el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár