2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Régészek az olvadó sarkvidéki jégtakaró nyomában

2010. április 28. 08:22 Live Science, MTI

Ősi vadászeszközöket hoz napvilágra a globális felmelegedés miatt olvadó sarkvidéki jégtakaró Kanada északi részén.

Az első lelet, egy 4300 éves dárdanyél még 1997-ben került elő a Yukon-folyó közelében, mégpedig a kanadai rénszarvas, a karibu megkövesedett ürülékrétegéből. Amikor a kanadai régészek vizsgálni kezdték a helyszínt, kiderült, hogy a területen a telente leesett hótömegből képződött jégrétegek közé karibuürülék rétegei ékelődtek, utóbbiban pedig jó állapotban fennmaradt őskori eszközöket találtak.

A kutatóknak három évvel később sikerült elegendő pénzügyi támogatást nyerniük ahhoz, hogy megvásárolják a Yukon és az Észak-nyugati területek (Northwest Territories) között húzódó Mackenzie-hegység bizonyos térségeiről készült a műholdfelvételét, és elkezdjék vizsgálni a "jégfoltokat". Négy évvel később a régészek helikopteres "berepülés" során vizsgáltak meg két "jégfoltot", s egy íjat fedeztek fel.

A leletnek köszönhetően a csapat elegendő támogatást kapott ahhoz, hogy négy év alatt nyolc "jégfoltot" vizsgáljanak át. A feltárások során 2400 éves dárdákat, ezeréves hurkos csapdát, valamint 850 éves nyílvesszőket és íjakat találtak.

"Az ürülék és az őskori eszközök azért találhatók ezeken a helyeken, mivel évezredeken keresztül a rénszarvasok itt töltötték a nyári hónapokat, a jégtől remélve védelmet a melegtől. A vadászok ismerték és kihasználták a rénszarvasok vándorlási szokásait" - magyarázta Tom Andrews, a yellowknife-i örökségvédelmi központ régésze.

A projektben biológusok is részt vesznek, akik a rénszarvasok ürülékét vizsgálva növény- és rovarmaradványokat, korabeli polleneket keresnek, valamint a karibuk élősködőiről szeretnének többet megtudni. Mások a rénszarvasok DNS-t vizsgálják, a karibuk származását és migrációját remélve megismerni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár