2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hangarchívum a gyarmati India végnapjairól

2009. december 16. 12:14

Szabadon elérhetővé és kutathatóvá vált az a több mint 300 hangfelvételt tartalmazó, frissen digitalizált archívum, amelyben India függetlenné válásával és a brit gyarmati birodalom megszűnésével kapcsolatban találunk hanganyagokat.

A felvételek az 1960-70-es években készültek, hogy megőrizzék a kortársak visszaemlékezéseit a brit Indiáról. Elsősorban olyan személyeket szólítottak meg, akik a függetlenségi mozgalom résztvevői voltak, vagy személyesen ismerték Gandhit. Éppen ezért az új adattárban első kézből származó anyagokat hallhatunk Gandhiról illetve követőiről, akik sokat tettek a brit uralom megszűnéséért Indiában. A szabadságharcosok és a merénylők mellett átlagemberek, orvosok, misszionáriusok, farmerek és rendőrök gondolatait is megismerhetjük.

A digitalizálásra azért is szükség volt, mert a sok lejátszás miatt az eredeti kazetták mára már használhatatlannál váltak. Dr. Kevin Greenbank, az egyetem archiválást végző munkatársa szerint „az anyagok rögzítése óta sok idő telt el. Már korlátoznunk kellett ennek a felbecsülhetetlen archívumnak a használatát is, nehogy tovább romoljon a minőségük. A technológia segítsége időben érkezett, mielőtt további károk keletkezhettek volna. Ráadásul most már az egész világ meghallgathatja ezeket a visszaemlékezéseket".

A hanganyagok Gandhi határozott ellenállását azok szemén keresztül mutatják be, akik ismerték vagy segítették őt. Néhányan rámutattak arra is, hogy a férfi erőfeszítései gyakran milyen törékenyeknek tűntek. Az 1969-ben meginterjúvolt Shri S. R Tikekar, volt újságíró – aki részt vett a híres, 1930-as sómenetben, majd Gandhival együtt börtönbe került – visszaemlékezéséből kiderül, hogy India függetlenségének „atyja” mennyire elszánt volt, amikor úgy tűnt, hogy ő provokálta ki a britek ellenlépéseit. Amikor ugyanis a hatóságok kezdetben figyelmen kívül hagyták a menetelést - Tikekar szerint - Gandhi nyugtalanná vált. „Soha nem gondolta, hogy megengedik neki a sétát; már az első napon a letartóztatására számított. Minden alkalommal, amikor a vezetés nem tulajdonított különösebb jelentőséget a cselekedeteinek, Gandhi beszéde egyre elszántabb lett.”

Mások arról számolnak be, miképp adott Gandhi ellenállhatatlan lendületet a mozgalomnak. Bhalcsandra Dhurandur, egykori tudósító így emlékezett: „Amikor Gandhi az egyik helyről a másikra vándorolt, egész India vele menetelt… amikor a híradások országszerte bemutatták, hogy a menetelés felvillanyozta az útba eső falvak lakosságát, az olyan volt, mint egy hatalmas robbanás.”

Néhány visszaemlékező azokról az erőszakos akciókról számolt be, amiket a függetlenség nevében hajtottak végre: egyikük elmeséli, hogy 1943-ban miként robbantotta fel a népszerű Capitol Mozit Poonában. A merényletben 3 brit életét vesztette, további 13 pedig megsebesült. Egy másik szabadságharcos, B V Gogate egy kudarcba fulladt merényletkísérletére emlékezett vissza: Bombay kormányzóján, Sir Ernest Hotsonon azt akarta megbosszulni, hogy 1931 júliusában szabadságharcosokat végeztetett ki. A rendkívüli gyűjtemény tartalmazza azt a Sir Ernesttel készített interjút is, amelyben a kormányzó beszámolt a gyilkossági kísérletről.

További szemtanúk etnikai erőszakról meséltek, mások a területek felosztásáról, amit aztán a függetlenség követett, míg egyesek a brit uralom utolsó napjairól számoltak be. A felvételeken katonák vagy diplomaták feleségei mondják el, hogy miként alkalmazkodtak a vidéki élethez vagy épp a maláj dzsungelhez. Az archívumban olyan emberek is megszólalnak, akik a második világháborúban a britekért harcoltak, később pedig a távozásukat szerették volna.

A hanganyagok digitalizálása három évet vett igénybe; az eredeti felvételeket azóta elcsomagolták és hűtött helyen tárolják. Az archívum több mint 500 órányi hanganyagot, és több mint 10000 oldal legépelt interjúszöveget tartalmaz. A kollekció teljes egészében, ingyenesen hallgatható meg a Cambridge-i Egyetem Dél-Ázsiai Intézetének honlapján, letölteni pedig az iTunes-ban tematikus gyűjtemények formájában lehet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár