2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyiptom visszakérné a rosette-i követ

2009. december 8. 11:02 Times Online

Egyiptom a rosette-i kő visszakérését tervezi, amelynek segítségével korábban sikerült fényt deríteni a fáraók ősi titkaira. Ez nem az egyetlen hivatalos követelés lenne, hiszen Egyiptom már régóta tárgyal a németekkel Nofertiti sorsáról, a britek pedig a görögökkel az Elgin-márványok visszaadásáról.

Záhi Havvász, az Egyiptomi Régészeti Hatóság főtitkára bejelentette, hogy akár „harcolni” is hajlandó lesz a kőért, ami 1802 óta a londoni British Múzeumban van kiállítva. Havvász az i.e. 196-ból származó követ Egyiptom egyik legfontosabb kincsének tekinti, amit elvittek az országból, és jelenleg is nyugati múzeumok kollekciójának büszkesége. A főtitkár reméli, hogy Nagy Britannia visszaadja nekik a műemléket 2013-ig, az ország új múzeumának megnyitásáig.

A rosette-i követ 1799-ben, francia katonák találták meg a Nílusban, el-Rashid (Rosetta) mellett. Napóleon 1801-es vereségét követően a műemléket Londonba szállították. A kőbe egy rendelet van vésve, ami V. Ptolemaiosz kultuszához köthető. Az ősi szöveg három fordítása látható rajta: egyiptomi démotikus írással, görög nyelven, és egyiptomi hieroglif írással. Jean-François Champollion, francia tudós a hieroglif és a görög írás összehasonlítása során, 1822-ben megfejtette az ősi szimbólumok jelentését; mindez hatalmas áttörést jelentett az egyiptomi civilizáció megértésében.Havvász először csak egy ideiglenes kiállításra kérte kölcsön a követ a British Múzeumtól, azonban feldühítette, amikor a megbízottak megkérték őt, vállaljon garanciát arra, hogy a kő biztonságban lesz. „Az új múzeumunk biztonsági rendszere jobb, mint a British Múzeumé. Elhatároztam, hogy nem kérjük kölcsön a műemléket, hanem visszahozzuk Egyiptomba, örökre” – mondta a főtitkár. Ennek ellenére nem valószínű, hogy jövő év tavaszáig elküldi a rosette-i kőre vonatkozó hivatalos visszakövetelést.

A British Múzeum szóvivője elmondása szerint figyelembe vették az egyiptomiak kérését, valamint hozzátette: náluk az általános, hogy információt kérjenek a kölcsönadott műtárgyak kiállításának körülményeiről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár