2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Avar férfi teljes harci díszben

2009. október 8. 09:02 MTI

Szenzációszámba menő közép-avarkori lelet került elő a Balatonudvari közelében, a Fövenyes nevű területen kedden; bizonyosra vehetően egy vezető harcost találtak a sírban "teljes harci díszben".

Meglepően mélyről, 1,8 méternyiről került elő a valószínűen magas rangban lévő harcos csontváza, valamint harci szerszámai és ékszerei - tájékoztatott a régészeti ritkaságról a feltárást vezető Perémi Ágota régész, a Veszprém Megyei Laczkó Dezső Múzeum igazgatóhelyettese. Megjegyezte: a csontváz - éppen a mélység miatt - nem a legjobb állapotban van.

Különleges a lelet azért, mert előkerült például a férfi két arany fülbevalója, a két copfba font hajat összefogó két kapocs, három szép nyílcsúcs, az ezüst övgarnitúra - mondta el a régész. Perémi Ágota különlegesnek és ritka értéknek nevezte, hogy előkerült a harcos kése és kardja is teljes épségben; a fa tok két bronz lemezével, kardfüggesztő fülekkel és övveretekkel. A régész rámutatott, hogy a szakma a közép-avarkort 670-től számítja körülbelül 720-730-ig, de néhány évvel ezelőtt találtak már ezen a helyen késő avarkori sírokat is. Temetkeztek ide honfoglaló magyarok is, de ők már más rítus szerint - jegyezte meg a régész.

Közlése szerint a feltárást a sírhely szomszédságában folytatják, s az sem elképzelhetetlen, hogy meglelik az avar vezér lovának csontjait is. A régész szerint ritkaság az, hogy egy majdnem másfélezer éves sírból a korabeli teljes harci eszköztár kerül elő; kés, kard, nyíl - díszekkel együtt -, illetve a harcos ékszerei is megvannak.

Perémi Ágota elmondta: most a leletek restaurálása következik, de várhatóan még idén kiállítják Veszprémben a ritkaságnak számító közép-avarkori harci eszközöket, díszeket, aranytárgyakat és a csontváz maradványait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár