2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Hatalmas erőd védte Pannonia határát

2009. szeptember 21. 18:18

A Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület szeptember 18-án a Kulturális Örökség Napjai keretében mutatta be a helytörténeti sorozat most megjelent nyolcadik kötetét. Tóth Endre Studia Valeriana című könyve Iovia erődjének ásatásait mutatja be.


A helyi hagyományok és értékek mentésében, őrzésében, valamint továbbadásában élenjáró civil szervezet a Nemzeti Kulturális Alaptól nyert támogatást arra, hogy kiadja Tóth Endrének az alsóhetényi és ságvári késő római erődök kutatásának eredményeit tartalmazó monográfiáját, valamint Mráv Zsoltnak, a Magyar Nemzeti Múzeum régészének és dr. Kriston Vízi Józsefnek, a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjének az említett témáról írt tanulmányait.

A Móra Ferenc Általános Iskola aulájában tartott könyvbemutatón dr. Visy Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének vezetője arról beszélt, hogy Tóth Endre 1981-ben fogott hozzá Alsóhetény határában a talajfelszín alatti romok feltárásához és a több szakaszban elvégzett ásatást tizennégy évvel később fejezte be. A „Iovia” nevet viselő katonai létesítmény - amit 340 körül kezdtek el építeni és mintegy harminc évvel később átalakítottak - a római birodalom védvonalának egyik ellátó bázisául szolgált.

A - mai szóval - „logisztikai” feladatokra létrehozott erőd hatalmas volt: négy oldalának falai egyenként megközelítették az 500 méteres hosszúságot és a 3 méteres vastagságot. A közel 21 hektárt határoló létesítménynek 51 tornya volt és benne az 5610 négyzetméter alapterületű főépületen kívül még tíz másik ingatlant - hatalmas raktárakat, valamint gazdasági- és lakóépületeket - alakítottak ki.

Azok feltárásában szakavatott régészek, dombóvári diákok és tanárok, illetve máshonnan érkezett főiskolások és egyetemisták működtek közre. A közeli város mellett Kapospula, Attala, Nak, Szakcs és Dalmand is segítséget nyújtott az értékmentő munkák elvégzéséhez. A föld alól nagy jelentőségű leletanyag került elő, ami számos új információval szolgált Pannonia késő-császárkori történetének hiteles megismeréséhez.

Tóth Endre - aki ma a Magyar Nemzeti Múzeum könyvtárának igazgatója - köszönetet mondott mindazoknak, akik egykor bármilyen módon támogatták az ásatást. A régész 14 év alapos feltáró munkájának eredményeit foglalta most bele abba a sok rajzzal és fotóval illusztrált könyvbe, amit 500 példányban jelentettek meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár