2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megrajzolták az ókori énekesnő portréját

2009. június 26. 11:42 Live Science

Két chicagói törvényszéki orvosszakértő egymástól függetlenül, a korábban végzett CT-vizsgálatok eredményei birtokában készítette el Mereszamún múmiájának lehetséges arcrekonstrukcióját. A képeken egy fiatalon elhunyt, egészséges nőt láthatunk.

Mereszamún, az i.e. 800 körül élt, és 30 éves kora körül elhunyt thébai templomi énekesnő múmiája egész mostanáig a Chicagói Egyetemen porosodott, azt azonban senki nem tudta, valójában hogyan nézhetett ki. Első lépésében ezért CT-vizsgálatot végeztek a múmián, majd a háromdimenziós digitális modellről készített képet két törvényszéki orvosszakértőnek adták át, hogy egymástól függetlenül fejtsék meg, miként nézhetett ki Mereszamún.

Joshua Harker a Gatliff-Snow szövetmélységet meghatározó eljárás segítségével először az arc kontúrjait mérte fel, majd ezután készítette el a digitális rekonstrukciót. Ezt az eljárást egyébként bűnügyek áldozatainak azonosításánál használják. A marylandi igazságügyi szerveknél az eltűnt személyeket felkutató egységben dolgozó Michael Brassell egy jóval hagyományosabb metódussal vágott bele a rajz elkészítésébe, és a CT alapján könnyen rekonstruálta az ókori énekesnő képmását.

A rajzok egy, a korban magasnak számító nőt ábrázolnak, aki 30 éves korában halhatott meg. A halál okát nem ismerik, a vizsgálatok szerint Mereszamún aktív életet élhetett, a csontokon nem láthatók éhezés nyomai.

Az arcrekonstrukciókat a Chicagói Keleti Intézet Múzeumában a nő múmiájával és koporsójával december 6-ig láthatják az érdeklődők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár