Hitler elfeledett szövetségesei

Raktárba kerültek Hitler csehországi szobrai

2009. június 24. 14:50 MTI

A dél-csehországi Hluboká nad Vltavou várkastély parkjának három népszerű és a turisták által gyakran fényképezett szobra Hitler személyes gyűjteményének részét képezte.


A Lidové Noviny című lap szerint a szobrok áthelyezéséről a regionális képzőművészeti galéria döntött azután, hogy a közelmúltban megjelent Jirí Kuchar Hitler gyűjteménye Csehországban című könyve, amely részletesen leírja, hogy mely Csehországban található műalkotások kapcsolhatók össze a náci vezérrel. Köztük van három hlubokái szobor is: Az evezős (Hermann Zettlitzer), A magvető (Willy Knapp) és az Afrodité (Wilhelm Wandschneider).

"Biztonsági okokból szükség volt a szobrok eltávolítására. A könyv nagy reklámot csapott a parkban álló alkotásoknak, s attól tartottunk, hogy esetleg ellopják őket. A Harmadik Birodalom műalkotásai iránt ugyanis jelenleg nagy az érdeklődés, divatban vannak" - mondta a lapnak Vlastimil Tetiva, a képzőművészeti galéria szakértője.

A három népszerű szobor eredetéről már 1989 előtt is viták voltak, de Kuchar könyve bizonyítékokkal támasztotta alá a korábbi sejtéseket. A szerző szerint Hitler ezt a három szobrot 1940-ben Münchenben a kortárs német művészeti kiállításon vette meg összesen 26 600 birodalmi márkáért. Münchenből a szobrokat a Vyssí Brod városban működő cisztercita kolostorba szállították, amely a nácik által Európa-szerte összerabolt műtárgyak gyűjtőhelyéül, ideiglenes raktárául szolgált. A kolostort 1941-ben foglalták el a németek, és a barátokat egyszerűen elűzték onnan.

A műtárgyak többsége a birodalmi vezér személyes gyűjteményébe tartozott, és elképzelések szerint az ausztriai Linzbe tervezett Hitler Múzeum alapját képezte volna. A nácik a műtárgyak egy részét Németországba szállították a Vörös Hadsereg elől, a gyűjtemény másik része ellenben Vyssí Brodban maradt, de a háború utáni sorsa máig feltáratlan. Számos műtárgy - mint az említett szobrok is - különféle utón-módon múzeumokba, galériákba, kastélyokba került.

A gyűjtemény darabjait állítólag az északi-csehországi Lemberk várkastélyban őrizték, ahonnan azonban a nyolcvanas években nyomtalanul eltűntek. Jirí Kuchar szerint nem kizárt, hogy egyszerűen ellopták őket - vagy legalábbis egy részüket. A rendszerváltás utáni években ugyanis néhány darab külföldi árveréseken bukkant fel.

A Hluboká nad Vltavou gótikus várkastély eredete a 13. századba nyúlik vissza. Az utóbbi mintegy háromszáz évben a neves Schwarzenberg család tulajdonában volt. Mai tulajdonosa Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter, aki máig is büszke a Festetics családból származó magyar nagymamájára.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!