2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar régészek igazolják Livius állításait

2009. június 3. 13:26 MTI

Magyar és olasz régészek közös ásatásai igazolják Titus Livius római történetíró állításait: ennek során egy kelta temetőt tárnak fel Verona közelében.

Szabó Miklós akadémikus, egyetemi tanár elmondta, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Régészeti Intézete a Bolognai Egyetem kezdeményezésére kapcsolódott be a feltárásokba. Ez régi kapcsolat a két intézmény között: az ELTE és a Bolognai Egyetem archeológusai a franciaországi Mont Beuvray-n (az ókori Bibracte) kelta oppidum (erődített város) feltárásán dolgoztak együtt, majd az olaszok a kelet-magyarországi kelta temetőásatásokban is részt vettek. "A Bolognai Egyetem vetette fel, hogy hasonló témában Olaszországban is lehetne folytatni az együttműködést" - mondta az előzményekről Szabó Miklós.

Tájékoztatása szerint Povegliano mellett június közepén kezdődik a harmadik ásatási szezon. Korábban itt már végeztek leletmentő feltárásokat, s a két éve folyó projekt az i.e. 2. század második felére és az i.e. 1. század első felére datálható kelta temető teljes feltárását tűzte ki célul. Az első két ásatási szezonban igen gazdag leletanyag került elő.

"A törzsről ókori forrásokból sokat lehet tudni. Ezek a cenomanusok, akik az i.e. 4. század elején, az úgynevezett történeti kelta vándorlás során érkeztek Észak-Itáliába. Erről római szerzők, elsősorban Titus Livius tudósít. Azt is tudjuk, hogy valószínűleg Közép-Galliából vándoroltak Itáliába a cenomanusok, akiknek a mai Le Mans térségében volt az eredeti szállásterülete" - mondta a professzor. Itáliában a venetusok szomszédságában települtek le, központjuk Brixia, a mai Brescia volt. Történetük folyamán a cenomanusok és a venetusok általában Róma-barát politikát folytattak, szemben a Bologna környékén megtelepedett boiusokkal, vagy az insuber törzzsel, amely Milano környékén élt.

"Amikor az i.e. 2. század elején Róma a pun háborúk után olyan helyzetbe került, hogy képes volt expanzív politikát folytatni, legyőzte az északi kelta törzseket. Szemben a boiusokkal, akiket gyakorlatilag kiűztek Itáliából, a cenomanusok ott maradhattak, sőt fegyvereiket is visszakapták Rómától, tekintettel korábbi érdemeikre. Ez azért lényeges, mert a temető a cenomanusok veresége utáni időszakra keltezhető, ugyanakkor azonban a sírokból teljes fegyvergarnitúrák kerülnek elő. Ezek vasfegyverek - pajzsok, kardok, lándzsák és közelharcban alkalmazott vaskések. Tehát a törzs tényleg rendelkezett fegyverekkel. Ilyen értelemben az ásatás igazolja azt az antik hagyományt, amelyet Titus Livius őrzött meg, vagyis hogy a cenomanusok a rómaiaktól visszakapták fegyverzetüket" - emelte ki az akadémikus.

Másrészt a cenomanusok akkor már szoros kapcsolatba voltak a római kultúrával. Ennek tükröződéseként a sírok "tele vannak" római készítésű bronzedényekkel: egy-egy temetkezésből akár 8-10 is előkerül. "Vagyis tanúi vagyunk a romanizációs folyamat kibontakozásának" - magyarázta a régész. A vasfegyverek és római bronzedények mellett nagy mennyiségben találtak kerámiaedényeket, akadt olyan sír, amelyből 80 is előkerült.

Míg a temető központi zónájában az úgynevezett arisztokrata sírok vannak, a külső részén szegényebb temetkezések találhatók. "Társadalmi szempontból is nagyon érdekes a temető szerkezete. Az arisztokraták mellett ott feküdtek a szegényebbek is, ami nem zárja ki, hogy az utóbbiak közt is voltak harcosok" - tette hozzá.

Eddig 120 sírt tártak fel a körülbelül egyhektáros területen. Az idei ásatási szezonban kutatóárkokkal a temető teljes kiterjedését szeretnék behatárolni. Időközben megindult a leletek restaurálása, amelyben magyar szakemberek is részt vesznek. "A fémanyag egy része már restaurálásra került, és komolyan felvetődik annak a lehetősége, hogy viszonylag záros határidőn belül kiállítást rendezzünk a leletekből a két érintett országban, Magyarországon Olaszországban" - tette hozzá Szabó Miklós akadémikus.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár