A vörösterror 133 napja

Vértanú papra emlékeznek Szombathelyen

2009. május 12. 13:53 MTI

Brenner János vértanúhalált halt áldozópap életét mutatja be az az állandó kiállítás, amelyet Veres András megyéspüspök nyitott meg hétfőn a Szombathelyi Egyházmegyei Múzeum és Kincstárban.


A tárlaton Brenner János személyes tárgyai láthatóak, például az a véres karing, amelyben meggyilkolták, a reverendája, amelyet élete utolsó napján viselt, valamint az oltáriszentség-tartó, amelyet élete árán is megvédelmezett - mondta Brenner József helynök, az egyházmegyei múzeum igazgatója, a mártírhalált szenvedett pap testvére a megnyitó előtt. A vitrinekben a pap személyes használati tárgyai, iskolai bizonyítványai, gyermekjátékai, könyvei, valamint néhány őt ábrázoló fényképfelvétel is szerepel.

Az egyházmegyei múzeum és kincstár, valamint a Sala Terra, vagyis a püspöki palota földszintjén található kőtár teljesen megújult; az állandó kiállítással együtt hétfőn a múzeumban egy több száz ikont bemutató tárlat is megnyílt. Brenner József közölte: tudomása szerint Rómában jól halad testvérének boldoggá avatási eljárása, amelynek magyarországi előkészítő szakasza már csaknem egy éve lezárult.

Brenner János rábakethelyi káplánt 1957. december 15-én éjjel ölték meg, máig tisztázatlan körülmények között. Sürgős betegellátás ürügyén a fiatal papot kicsalták a plébániáról. Gyalog indult a szomszédos Zsira község felé, ám útközben megtámadták és brutális kegyetlenséggel 32 késszúrással meggyilkolták. A mártír sorsú pap nevét vette fel tavaly szeptemberben az egyházmegye fenntartásában közös igazgatóság alatt működő óvoda, általános iskola és kollégium. A Szombathelyi Egyházmegyében 2007-ben halálának 50. évfordulója alkalmából Brenner János-emlékévet tartottak: egy éven át a szentmiséken az egyházmegye minden templomában boldoggá avatásának sikeréért imádkoztak a hívek.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!